دوره 12، شماره 55 - ( 1403 )                   جلد 12 شماره 55 صفحات 233-195 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soltaninia A, Aref M, Davoodi Roknabadi A. Analytical Ethnography Of The Native Ritual Performance “Bazaar- e Madineh” in the Mourning Culture Of Women In Bushehr: An Interpretive Anthropological Approach. CFL 2024; 12 (55) :195-233
سلطانی نیا اشرف، عارف محمد، داوودی رکن آبادی ابوالفضل. ریخت‌شناسی تحلیلی آیین نمایشی بومی «بازار مدینه»، در فرهنگ سوگواری زنان بوشهر با رویکرد انسان‌شناسی تفسیری. فرهنگ و ادبیات عامه. 1403; 12 (55) :195-233

1- دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز
2- دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز ، m.aref@iauctb.ac.ir
3- دانشگاه آزاد اسلامی یزد
هدف این مقاله، مطالعۀ تحلیلی و ریشه‏‌شناختی حضور زنان بوشهر در آیین نمایشی «بازار مدینه» با رویکرد تفسیری براساس نظریۀ انسان‏شناسی کلیفورد گیرتز است. در فرهنگ مذهبی بوشهر، زنان با مشارکت مردان، هرساله در بیستمین روز از ماه صفر، آیین نمایشی «بازار مدینه» را با شیوه‌ای تأمل‌برانگیز به شکل یک نمایش میدانی برگزار می‌‏کند. در این مقاله آیین نمایشی مذهبی «بازار مدینه» با تأکید بر انسان‏شناسی تفسیری مبتنی بر شناخت نمادهای فرهنگی، در دو ساحتِ اساسی: 1)تفسیر نمادهای فرهنگی ـ مذهبی در آیینِ نمایشی «بازار مدینه»؛ 2)واکاوی تأثیر حضور زنان در آیین نمایشی «بازار مدینه» از رهگذر دانش تأویل و تفسیر در انسان‏شناسی نمادین بررسی شده ‏است. روش پژوهش، میدانی (مشاهدۀ مشارکتی و مصاحبه) و نیز با بهره‌‏گیری از منابع کتابخانه‌‏ای بوده ‏است. اطّلاعات گردآوری‌شده، به شیوۀ توصیفی و تحلیلی و براساس نظریۀ تفسیرگرایی کلیفورد گیرتز تحلیل محتوای کیفی شده‏ و به پرسش‌های بنیادینی مانندِ عناصر کلیدی در آیین نمایشی «بازار مدینه»، جایگاه زنان در نظام باورهای اعتقادی و خاستگاه تاریخی و فرهنگی این آیین نمایشی در فرهنگ سوگواری در بوشهر پاسخ داده‏ است. یافته‌‏ها حکایت از آن دارد که زنان در بوشهر، شبیه‌‏خوانِ نقش زنان اهل بیت(ع) هستند و حضورشان بر سه نکته در نظام نمادین دینی دلالت دارد: 1)جان‌پنداری؛ 2)انسجام‏‌بخشی جمعی؛ و 3) بازآفرینی باورهای دینی.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرهنگ عامه
دریافت: 1402/5/30 | پذیرش: 1402/8/15 | انتشار: 1403/1/1