دوره 12، شماره 55 - ( 1403 )                   جلد 12 شماره 55 صفحات 38-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Molaie Mahoonaki A, Amiri Khorasani A, Jahanshahi Afshar A. Cultural Patterns of Naming People among Mongol Tribes based on Literary and Historical Texts. CFL 2024; 12 (55) :1-38
ملایی ماهونکی آذر، امیری خراسانی احمد، جهانشاهی افشار علی. الگوهای فرهنگی نام‌گذاری افراد در بین اقوام مغول براساس متون ادبی و تاریخی. فرهنگ و ادبیات عامه. 1403; 12 (55) :1-38

1- دانشگاه شهید باهنر
2- دانشگاه شهید باهنر ، amiri@uk.ac.ir
اقوام مغول با پیروی از الگوی فرهنگی خود نام‌‏های متنوعی را برای افراد برمی‌‏گزیدند. با هجوم و فرمانروایی بلندمدت مغولان، در ایران، نام‌‏های مغولی در متون فارسی آن دوره و حتی پس از آن منعکس شده ‏است. در مواردی ادیبان و تاریخ‏‌نگاران ایرانی، معانی نام‌‏ها و دلیل نام‌گذاری‌‏های متنوع را ضبط کرده و به داستان‌‏ها و روایت‏‌های مربوط به آن‌‏‏ها پرداخته‌‏اند. از آنجا که پژوهش دقیق و جامعی دربارۀ الگوی نام‌گذاری مغول و بازتاب آن در متون ادبی و تاریخی، مشاهده نشده‏ است پژوهش در این مورد، اهمیت و ضرورت دارد.
در این پژوهش که با روش توصیفی ـ تحلیلی اجرا و داده‌‏های آن، بر مبنای متون ادبی و با استناد به متون تاریخی، به شیوۀ کتابخانه‌‏ای، گردآوری شده‏، نام‌‏ها و الگوهای نام‌گذاری افراد در متون، شناسایی و بررسی شده است. در این متون، الگوهای نام‌گذاری متفاوتی با توجه به طبیعت، وضعیت جسمانی، رویدادها و ... وجود دارد و نام‌گذاری با رسومی نیز همراه بوده و نام‏‌ها در مواردی بنا به دلایلی تغییر کرده‏‌اند.
واژه‌های کلیدی: نام، الگو، نام‌گذاری، مغول، رسم
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه