دوره 11، شماره 54 - ( 1402 )                   جلد 11 شماره 54 صفحات 99-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

abbasi J, samanian K. Conservation of Ritual Objects with a Value-Oriented Approach: The Case Study of Rain-Seeking Dolls. CFL 2024; 11 (54) :35-99
عباسی جواد، سامانیان کورس. حفاظت از اشیای آیینی با رویکرد ارزش‌محور (نمونۀ پژوهی عروسک‌‌های باران‌‌خواهی). فرهنگ و ادبیات عامه. 1402; 11 (54) :35-99

1- دانشگاه هنر
2- دانشگاه هنر ، k.samanian@art.ac.ir
میراث فرهنگی و مفاهیم مرتبط با آن در طول تاریخ تکامل یافته است. در مفهوم جدید میراث فرهنگی، تمرکز از روی اشیا و آثار تاریخی گسترش یافته و ساختارهای اجتماعی، روش‌های زندگی، اعتقادات، آداب و رسوم، شخصیت‏ها و آیین‏‌ها را دربرگرفته است. لازمۀ این تغییر، تغییر در رویکردها و روش‌‏های حفاظت و مرمت است. امروزه حفاظت به‌عنوان فرایند اجتماعی پیچیده و مداوم شناخته می‌شود که شامل شناسایی و ارزش‌گذاری میراث است و نحوۀ استفاده، مراقبت و تفسیر را دربر می‏‌گیرد. فرهنگ عامه به‌عنوان یکی از مصداق‏‌های میراث معنوی ارزشمند است که بایستی تلاش شود چون نمادی از اصالت و هویت به نسل‏‌های آینده انتقال پیدا کند. متناسب با این مفهوم، در این مقاله سعی شده است آیین باران‏‌خواهی با محوریت عروسک در مناطق مختلف جغرافیایی و در فرهنگ آن‌ها بررسی شود، سپس درمورد ارزش‏های این آثار بحث و درنهایت رویکردهای حفاظتی و مرمتی در ارتباط با این آیین و اشیای مورد استفاده در آن بررسی و تحلیل شود. نتایج نشان می‌‏دهد که عروسک‌ها در جایگاه یک شیء آیینی و به‌عنوان یک شیء فرهنگی ـ هنری، دارای مفاهیم، معانی، ارزش‌ها و کارکردهای آیینی، هنری، فرهنگی، اعتقادی و نمادین هستند. امروزه جهت حفاظت و حراست از این اشیای آیینی روش‌‏ها و رویکردهای متفاوتی لازم است. رویکردهایی که بتواند شناخت و آگاهی نسبت به این اشیا و آیین‌‏ها را در جامعه افزایش دهد و از طرفی لازمۀ این رویکرد استفاده از همۀ علوم مرتبط با حفاظت و مرمت، اعم از علوم سخت و علوم نرم است. درواقع، هر جامعه برای استمرار بخشیدن به حیات اصیل و واقعی خود، باید در حفاظت از الگوهای فرهنگی کشورش بکوشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرهنگ عامه
دریافت: 1401/12/16 | پذیرش: 1402/6/14 | انتشار: 1402/11/1