دوره 10، شماره 45 - ( 1401 )                   جلد 10 شماره 45 صفحات 69-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Maleki H, Safayi Sangari A, Mousavi S S. Detecting Exchange Patterns of Marriage in Iranian Folktales (Based on Claude Levi-Strauss Theories). CFL 2022; 10 (45) :35-69
ملکی حسام، صفایی سنگری علی، موسوی شایسته سادات. بازیابی الگوی مبادله‌ای ازدواج در افسانه‌های عامۀ ایران (بر اساس نظریات کلود لوی استروس). فرهنگ و ادبیات عامه. 1401; 10 (45) :35-69

1- دانشگاه گیلان
2- دانشگاه گیلان ، safayi.ali@gmail.com
افسانه‏های عامۀ هر سرزمینی محمل قدرتمندی برای انعکاس ساختاربندی‏های اجتماعی است. در افسانه‏های ایرانی، ازدواج عنصری اساسی است و در آنها حجم قابلتوجهی از اطلاعات جامعه‏شناختی در رابطه با ازدواج منضم شده است. کلود لوی استروس، پدر انسان‌شناسی ساختارگرا، طی مطالعۀ ساختارهای جوامع بدوی، به این نکته دست ‏یافت که ایجاد روابط اجتماعی میان قبایل کوچک به شکل‏گیری جوامع بزرگ منجر می‏شود، اما این روابط اجتماعی از قوانین مشخصی پیروی می‏کنند. یکی از قوانین، قوانین مبادله‏ای است که ازقضا در امر ازدواج به قوت حضور داشته است.  در این تحقیق با بررسی ازدواج‏ها در افسانه‏های ایرانی درپی آنیم تا به روابط مبادله‏ای نهان در پس ازدواج‏ها دست پیدا کنیم و الگوهای متعدد و نمودهای متفاوت مبادله را در آن‌ها نشان دهیم. بدین منظور با استناد به منابع متعددی از افسانه‌های عامیانه‌، ازجمله افسانه‌های صبحی مهتدی، صمد بهرنگی، انجوی شیرازی و قصه‌های مشدی گلین خانم و... بیش از صد قصه را که مسئلۀ ازدواج در آنان مطرح بود کاویده‏ایم. نتایج این بررسی نشان می‏دهد که الگوهای مبادله‌ای چندگانه‏ای ازدواج‏ها را رقم می‏زند و زنان در این افسانه‏ها در ازای امور متعدد مادی و غیرمادی مبادله می‏شده‏اند. مبادلۀ زنان در افسانه‏های ایرانی در ازای ثروت، درمان، آزادی، امنیت، دانایی، آموزش و... صورت می‏گیرد و نشان از آن دارد که قواعد مبادله‏ایِ ازدواج، امری جاافتاده و پذیرفته در ذهن و ضمیر راویانِ این افسانه‏ها بوده است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرهنگ عامه
دریافت: 1401/4/25 | پذیرش: 1401/4/23 | انتشار: 1401/4/23