دوره 6، شماره 21 - ( 1397 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 223-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ja’fari Qariye Ali H. Analyzing the Stylistic Features of Theatrical Songs. CFL 2018; 6 (21) :199-223
جعفری قریه‌علی حمید. ویژگی‌های سبکی ترانه‌های تخت حوضی. فرهنگ و ادبیات عامه. 1397; 6 (21) :199-223

گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه ولی عصر رفسنجان
ترانه­‌های تخت حوضی بخشی از ادبیات عامیانه است که معمولاً همراه با موسیقی سنتی و هنگام اجرای نمایش­‌های شاد خوانده می‌­شود. این­ دل­سروده­‌ها با هویت اجتماعی و فرهنگی ما درآمیخته است و سادگی و بی‌­پیرایگی آن­ها با زبان طبقۀ عامۀ جامعه تناسب دارد. در این پژوهش ویژگی­‌های سبکی ترانه‌­های تخت حوضی در لایه­‌های آوایی، واژگانی، نحوی و بلاغی با شیوۀ توصیفی ـ تحلیلی بررسی می‌­شود. هدف از پژوهش، شناساندن بهتر این ترانه‌­ها و ارزش­‌نهادن به اصالت زبان، بی‌­پیرایگی و مردمی‌­بودن آن­‌هاست؛ زیرا نوگرایی­‌های جدید، موجود‌یت‌شان را به خطر انداخته است. بر­اساس نتایج این پژوهش، وجه غالب در اشعار تخت حوضی، عاطفی است که نشان ‌می­‌دهد اساساً ترانه­‌ها بسیار احساسی و هیجانی سروده شده­‌ا‌ند و نخستین هدف گویندگان آن­ها شادی­‌آفرینی بوده است. کاربرد واژه­‌های حسی، عامیانه و گاه، زننده و فراهنجاری­‌های زبانی، مشخصۀ بارز سروده­‌های تخت حوضی است که با هدف طنزآفرینی، نشاط­‌آوری و تسریع در ارتباط با مخاطب به آن توجه شده است. همچنین در این سروده‌­ها از عناصر بلاغی اندکی که بیشتر خاستگاه اجتماعی دارند، بهره گرفته شده است و به­‌دلیل پیوند با لایه­‌های بیرونی زبان، طبیعی و شفاف‌­اند.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1395/11/23 | پذیرش: 1398/2/7 | انتشار: 1398/2/7