دوره 7، شماره 28 - ( 1398 )                   جلد 7 شماره 28 صفحات 97-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahbar I, Masrour S. Investigating and analyzing Shāmārān’s legend of Mokriyān in Mahābād. CFL 2019; 7 (28) :73-97
URL: http://cfl.modares.ac.ir/article-11-29487-fa.html
رهبر ایلناز، مسرور شیلان. بررسی و تحلیل اسطورۀ شاماران در منطقۀ مکریان مهاباد. فرهنگ و ادبیات عامه. 1398; 7 (28) :73-97

URL: http://cfl.modares.ac.ir/article-11-29487-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات ، i-rahbar@srbiau.ac.ir
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
چکیده:   (7637 مشاهده)
با گذشت زمان، بسیاری از اسطوره­ها بنا به­عللی در پشت پردۀ تاریک تاریخ پنهان شده و به ­دست ما نرسیده‌اند. امروزه بیشتر مردم جهان مار را جانوری مضر و موذی می‌دانند و این هم صرفاً به­دلیل ترس نیش‌زدگی و مرگ است. به همین دلیل، انسان در افسانه‌ها که پدیده­ها و حقایق تلخ و شیرین زندگی آن قوم است و با گذشت زمان در هاله­ای از داستان­ها و
خیالپردازی­ها پنهان شده و به­عنوان بازتاب استمرار یک سنت قدیمی به ­دست ما رسیده است، ترکیبی از خود و جانوران را می­سازد که نقش رام­کنندگی دارد و نماد قدرت در مقابل حیوانات محسوب می‌شود. در ارتباط با اسطورۀ شاماران، به­مرور زمان رابطۀ انسان و مار شکل تازه‌ای به­خود می­گیرد و تا جایی پیش می‌رود که مار جزئی از وجود انسان می‌شود و با هم تشکیل یک موجود هیبریدی را می‌دهند. شاماران (نیمه‌انسان - نیمه‌مار)، اسطورۀ کردیِ سرزمین کردستان، یکی از این نقوش است که از زمان‌های قدیم با فرهنگ این سرزمین گره خورده است. شاماران در نقوش مربوط به مردم کرد­زبان منطقۀ مکریان مهاباد، خدا­بانوی مارها، گنج و ثروتی که به شاماران نسبت داده می‌شود و استعاره‌ای کهن از دانش‌هایی است که در اختیار اوست. اسطوره، تکرار نقوش جانوران و فراوانی کاربرد آن‌ها، بازتاب اعتقاد مردمان هر سرزمین است. مار مهم‌ترین نماد قدسی و شاماران نمایندۀ دانش‌های مادی و غیرمادی و نگه‌دارندۀ رازها برای کردهاست. روش به‌­کار برده­شده در این تحقیق، از نظر ماهیت، توصیفی - تحلیلی و تاریخی است و سعی شده است از طریق توصیف و بررسی نقش این جانور، مقایسه‌ای در مناطق مختلف مکریان به مرکزیت شهر مهاباد صورت گیرد. نتیجه نشان داد شاماران نماد قدرت، دانایی، برکت‌خیزی، دوستی و محافظت است و نقش آن روی دست­بافته­ها و دست­ساخته­های مردمان این منطقه همچون پرده، دستمال­جیبی و گهوارۀ کودک، روبالشی و غیره حضوری پررنگ دارد.
 
متن کامل [PDF 955 kb]   (9369 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسطوره شناسی
دریافت: 1397/10/26 | پذیرش: 1398/5/9 | انتشار: 1398/8/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.