دوره ۸، شماره ۳۳ - ( ۱۳۹۹ )                   جلد ۸ شماره ۳۳ صفحات ۲۱۳-۱۷۹ | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

sepidnameh B, ghasemi Y, Arian S. Binary Opposition in the Proverbs of the Ilami People. CFL 2020; 8 (33) :179-213
URL: http://cfl.modares.ac.ir/article-11-39961-fa.html
سپیدنامه بهروز، قاسمی یارمحمد، آرین شهین. تقابل‌های دوگانه در ضرب‌المثل‌های مردم ایلام. فرهنگ و ادبیات عامه. ۱۳۹۹; ۸ (۳۳) :۱۷۹-۲۱۳

URL: http://cfl.modares.ac.ir/article-۱۱-۳۹۹۶۱-fa.html


۱- استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران ، bsepidnameh@yahoo.com
۲- استاد تمام گروه علوم اجتماعی دانشگاه ایلام
۳- کارشناس ارشد گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
چکیده:   (۴۰۶۳ مشاهده)
تقابل‌های دوگانه یکی از مفاهیم اساسی در نقد ساختارگرایی و پساساختارگرایی و نظریات زبانشناسی و نشانه‌شناسی است که در باورهای اساطیری و فرهنگی بشر ریشه دارد؛ نظریه‌ای که از زبان­شناسی به مطالعات فرهنگی راه می‌یابد و سرانجام، در وضعیت پسامدرن به­چالش کشیده می‌شود. کلود لوی اشتروس برای منطق اسطوره ازجمله ضرب­المثل‌ها به ساختاری دوقطبی ـ تقابلی قائل است. به­عقیدۀ او ساختار ذهن انسان برای درک پدیده‌ها، هر پیوستاری را در قطب‌های متقابل دوگانه‌ای قرار می‌دهد و درنهایت، این کنش ذهنی فراگیر به تقابل‌های دوگانه‌ای همچون طبیعت و فرهنگ و مفاهیمی از این قبیل منجر می‌شود. هدف از پژوهش حاضر بازنمایی دوگانه‌های ارزشی در ضربالمثل‌های مردم ایلام است. با توجه به ماهیت برساختی پدیدۀ مورد مطالعه، پارادایم تحقیق حاضر کیفی و روش مورد استفاده بازنمایی ازطریق تحلیل کیفی محتواست. میدان مطالعۀ پژوهش، کتب چاپ­شده درخصوص ضرب‌المثل‌های مردم ایلام است که به­منظور تکمیل اطلاعات از آگاهان کلیدی نیز بهره گرفته شد. این افراد از طریق نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند و با بهره از مصاحبۀ نیمه­ساختمند از آنان پرس­و­جو شد. یافته‌های به‌دست آمده بیانگر آنند که دوگانه‌ها‌ی ارزشی در ضرب‌المثل‌های مردم ایلام شامل تقابل‌های دوتایی کلی: عقلانی ـ غیرعقلانی، جمعی ـ فردی، پویایی/ ایستایی، عام‌گرایی/ خاص‌گرایی، نظم/ بی­نظمی، تکوین سرمایۀ اجتماعی/ فرسایش سرمایۀ اجتماعی، اعتدال/ افراط، و عدالت/ ظلم است. این دوگانه‌ها شامل زیر مقوله‌های جزئی‌تری هستند که بیانگر جامعه‌ای اشباع­شده از تعارض‌اند. تقابل‌های دوگانۀ مستخرج از یافته‌ها تا حد زیادی با متغیرهای الگویی تالکوت پارسونز هم‌خوانی دارند.
متن کامل [PDF 706 kb]   (۳۶۰۲ دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه کردی
دریافت: 1398/10/27 | پذیرش: 1399/2/9 | انتشار: 1399/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.