دوره 5، شماره 14 - ( 1396 )                   جلد 5 شماره 14 صفحات 96-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان
2- استادیار زبان‌شناسی همگانی دانشگاه گیلان
چکیده:   (8177 مشاهده)
در استعاره­های مبتنی بر نام حیوانات، ویژگی­های مختلف انسان با کارکرد تحقیر یا تحبیب در ساخت­های واژی- نحوی مختلف توصیف می­شود. هدف این جستار، بررسی کاربرد نام حیوانات در خطاب قرار دادن انسان، هم برای تحقیر و هم تحبیب، در زبان گیلکی (گونۀ اشکورات) و در چارچوب رویکرد شناختی است. برای گردآوری داده­ها، پرسش­نامۀ
محقق­ساخته به‌کار رفته است. صد نفر از گویش­وران گیلکی اشکورات، فارغ از جنسیت و سن به روش خوشه­ای چند­مرحله­ای، برای حجم نمونه انتخاب شدند. به سبب آنکه نمونه­های تحقیق سواد کافی برای تکمیل پرسش­نامه نداشتند، روش مصاحبۀ ساخت­یافته به‌کار رفت. در این مصاحبه، پرسش­هایی پیرامون کاربرد یا عدم کاربرد نام 58 حیوان به زبان گیلکی در خطاب قرار دادن انسان (زن یا مرد)، به گونۀ تحقیر یا تحبیب و وصف موقعیت با مثال مطرح شد. مقایسۀ نتایج این تحقیق با پژوهش­هایی مشابه در زبان­های دیگر، نشان­دهندۀ شباهت­ها و تفاوت­هایی است. شباهت­ها ناشی از انگیزه‌ای جهانی است که در قالب نظریۀ تجسد تبیین می­شود. همچنین، آگاهی از بافت فیزیکی و فرهنگی را می‌توان از دلایل عمدۀ کاربرد اختصاصی عبارت­های استعاری در این زبان دانست.
متن کامل [PDF 638 kb]   (3279 دریافت)    

دریافت: 1394/9/30 | پذیرش: 1396/3/1 | انتشار: 1396/4/3

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.