دوره 9، شماره 37 - ( 1400 )                   جلد 9 شماره 37 صفحات 291-259 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


هیات علمی دانشگاه پیام‌نور ، aldaghipf@gmail.com
چکیده:   (1804 مشاهده)
ضرب­المثل­ها انعکاس­دهندۀ جنبه­ها و زاویه­های مختلف زندگی مردم و دربردارندۀ مفاهیم اجتماعی و فرهنگی و به­منزلۀ متن­های زبانی در کانون توجه زبان­شناسی اجتماعی هستند. پژوهش حاضر مطالعه­ای توصیفی ـ تحلیلی است که به بررسی کلیشه­های جنسیتی در
ضرب­المثل­های فارسی و ترکیه­ای از دیدگاه جامعه­شناسی زبان پرداخته ‌است. در این مقاله تعداد 100 ضرب­المثل دارای کلیشۀ جنسیتی در زبان فارسی و ترکیه­ای، به شیوۀ نمونه­گیری هدفمند انتخاب و بررسی شده­اند. این پژوهش درپی دستیابی به ‌این پرسش­هاست که کدام نوع از کلیشه­های جنسیتی در ضرب­المثل­های فارسی و ترکی بیشتر مشاهده می­شود؟
کلیشه­های جنسیتی موجود در ضرب­المثل­های فارسی و ترکی بیشتر بر کدام جنسیت تأثیر می­گذارد؟ از منظر جامعه­شناسی زبان کاربرد کلیشه­های جنسیتی خاص در ضرب­المثل­های فارسی و ترکی، چگونه اوضاع اجتماعی هر دوره را بازنمایی می­کند؟ نتایج این تحقیق بیانگر آن است که کلیشه­های جنسیتی در ضرب­المثل­های مربوط به زنان بیشتر از مردان است. همچنین، بیان ویژگی­های اخلاقی در ضرب­المثل­های فارسی و ترکی بیشتر از سایر ویژگی­ها کاربرد داشته ‌است و مفاهیم مطرح­شده در ضرب­المثل­ها نشان­دهندۀ سوگیری جنسیتی،
بی­توجهی به زنان و سطح پایین اجتماعی زنان در فرهنگ عامۀ مردم در گذشته ‌است. همچنین، فرهنگ ترک­زبانان و ایرانیان به­دلیل نزدیکی مرزها و فرهنگ­های ایران و ترکیه، در کاربرد کلیشه­های جنسیتی در جامعه، دارای شباهت­های زیادی با هم هستند.
متن کامل [PDF 789 kb]   (1512 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1399/4/18 | پذیرش: 1399/11/22 | انتشار: 1399/12/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.