دوره 6، شماره 21 - ( 1397 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 251-226 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور
2- گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهرکرد
چکیده:   (5089 مشاهده)
ضرب­المثل­‌ها گنجینه‌­ا­ی هستند که هم در بازنمایی هویت دینی و هم در نهادینه کردن هویت آن، نقش مهمی بر عهده دارند. بنابراین، برای شناخت رویکردهای دینی در فرهنگ مردم، واکاوی آن­ها امری ضروری است. در جستار حاضر، مؤلفه­‌های شناختی هویت دینی در ضرب‌­المثل‌­های بختیاری با روش تحلیل محتوا بررسی شده است تا نشان داده شود که چه شناختی و دریافتی از این مؤلفه‌­ها در ضرب‌­المثل‌­ها بازتاب یافته است و کارکرد این نوع شناخت چیست.
مسائل مربوط به خداشناسی، معاداندیشی، نبوت و امامت، احکام عملی دین، قرآن، مکان­‌های مذهبی و شخصیت­‌های قرآنی به‌­عنوان مؤلفه­‌های شناختی هویت دینی در ضرب­‌المثل­‌های بختیاری بازتاب یافته‌­اند که در این بین، بیشترین فراوانی مربوط به خداشناسی است. هویت دینی در این ضرب­‌المثل‌­ها، هم کارکردی روان­‌شناختی دارد و هم کارکردی جامعه­‌شناختی. افراد با توکل و امید به خداوند و توسل به پیامبر(ص) و امامان(ع) در زندگی خود روحیۀ امید دمیده و با یادآوری جهان آخرت و صفات جلالی خداوند، کژروی­‌های اخلاقی و اجتماعی را اصلاح کرده‌­اند.
متن کامل [PDF 797 kb]   (1861 دریافت)    
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1396/5/24 | پذیرش: 1398/2/7 | انتشار: 1398/2/7

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.