دوره 2، شماره 4 - ( 1393 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 134-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

nikoubakht N, khodayar E, Ahmadi M. Elements cafe house in Safavid poetry. CFL 2015; 2 (4) :109-134
URL: http://cfl.modares.ac.ir/article-11-8836-fa.html
نیکوبخت ناصر، خدایار ابراهیم، احمدی محسن. تبلور عناصر قهوه‌خانه‌ای در شعر عصر صفوی. فرهنگ و ادبیات عامه. 1393; 2 (4) :109-134

URL: http://cfl.modares.ac.ir/article-11-8836-fa.html


1- استاد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشیار زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی
چکیده:   (8919 مشاهده)
تاریخ دقیق ورود قهوه‌ به سرزمین ایران معلوم نیست، اما آنچه از آثار مکتوب به ما رسیده است، نشان می‌دهد در عصر صفویان و به خصوص در زمان شاه عباس، قهوه‌خانه‌ها در شهرهای بزرگ ایران، به خصوص اصفهان رونق و رواج گسترده‌ای داشته‌ است. این قهوه‌خانه‌ها در عصر صفوی کارکردی فرهنگی داشته‌ که مهم‌ترین مکان برای عموم مردم و به خصوص هنرمندان و شعرا بوده‌ است. شاعران این عصر از آنجا که حکومت صفوی، مانند حکام گذشته شعر را هنر اول دربار نمی‌دانستند، جایگاهی عالی‌ در دربار نداشتند و از طرف دیگر رشد طبقه متوسط در این عصر و تجمع این طبقه در قهوه‌خانه‌ها، ادبیات و شعر متناسب با خود را می طلبید. این موارد و عللی دیگر باعث شد شعر در این عصر از دربار خارج و در میان عامه مردم و در کوچه و بازار و قهوه‌خانه‌ها روایی خاصی بیابد. از آنجا که ادبیات و اجتماع دائما در حال داد و ستد دوطرفه با هم هستند، عناصر موجود در قهوه‌خانه‌های این عصر نیز در شعر و هنر این دوره تبلور خاصی داشته است. ما در این مقاله بر آن هستیم تا نشان دهیم آیا مخدرات و مکیفات که از عناصر مهم فرهنگ قهوه‌خانه‌ای هستند در شعر دوره صفوی تبلور یافته است؟. قهوه، قلیان، تریاک و افیون از اهم عناصری است که در شعر این عصر متبلور شده‌اند. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی می‌باشد. ابزار تحقیق نیز تذکره‌های عصر صفوی و برخی دیوان‏های شاعران این عصر بوده‌ است.
متن کامل [PDF 211 kb]   (5177 دریافت)    

دریافت: 1392/9/10 | پذیرش: 1393/7/22 | انتشار: 1393/12/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.