دوره 5، شماره 16 - ( 1396 )                   جلد 5 شماره 16 صفحات 87-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

An investigation of farming (Barzegari) lyrics in Kohgiluyeh and Boyer- Ahmad. CFL 2017; 5 (16) :65-87
جمالیان زاده سید برزو، رضایی دشت ارژنه محمود. بررسی درون‌مایه‌‌ ترانه‏ های برزگری در استان کهگیلویه و بویراحمد. فرهنگ و ادبیات عامه. 1396; 5 (16) :65-87

1- دانشگاه فرهنگیان
2- دانشیار بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز
بررسی ترانه‏ های برزگری در استان کهگیلویه و بویراحمد
سید برزو جمالیان زاده
دکتر محمود رضایی دشت‌ارژنه
چکیده
شعر کار نسخه‌ی خوانای احساسات سرایندگان و چگونگی محیط کار است و اشعار خوانندگان در حین انجام کار که به طور انفرادی یا جمعی خوانده می‌شود، بیانگر وضع معیشت، دل‌تنگی‌ها، رنج‌ها، آمال و آرزوها، عشق‌ها و نیایش‌های آن-هاست. این‌گونه آواها، فضای کار را از یکنواختی و خشکی نجات می‌بخشد و خستگی و رنج توان‌فرسای کار را تسکین می‌دهد و رایحه‌ی تلاش، حرکت، شوق و امید را در درون این زنان و مردان هنگام کار تقویت می‌کند. در این جستار، نگارندگان کوشیده‌اند که به بررسی و معرفی انواع ترانه‌های برزیگران استان کهگیلویه و بویراحمد که در حین انجام کار درو (برزگری) به شکل آهنگینی می‏خوانند، بپردازند. اشعاری که در زمینه‌ی کار و شغل، در فرهنگ محلّی این منطقه، سروده شده است، بخش وسیعی از ادبیات این مرز و بوم را تشکیل می‌دهد. در فرجام این نتیجه حاصل شد که مهم‏ترین مضامین ترانه‏های برزگری، عشق به یار (همسر، نامزد)، سختی کار، شکوه از سختی‏های این کار، آرزو و امید و برانگیختن برزگران به تلاش بیشتر به کار است؛ ترانه‌های که در عین سادگی و بی‌پیرایگی، بار عاطفی بالایی دارند و نیک بر دل می-نشینند.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1394/10/7 | پذیرش: 1396/6/1 | انتشار: 1396/7/1