دوره 11، شماره 52 - ( 1402 )                   جلد 11 شماره 52 صفحات 96-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Najafi Behzadi S, Najafi Hajivar M. Sociological Criticism of the Screenplays The Skier and The Twelfth Team-mate based on Anthony Giddens' Point of View. CFL 2023; 11 (52) :63-96
نجفی بهزادی سجاد، نجفی حاجیور مهران. نقد جامعه‌شناختی فیلمنامه های «اسکی باز» و «یار دوازدهم» براساس دیدگاه آنتونی گیدنز. فرهنگ و ادبیات عامه. 1402; 11 (52) :63-96

1- پژوهشکدۀ بختیاری‌شناسی دانشگاه شهرکرد ، najafi@sku.ac.ir
2- پژوهشکدۀ بختیاری‌شناسی دانشگاه شهرکرد
در فرایند مدرنیته شدن جوامع، بسیاری از عناصر فرهنگی، نقش‌ها و ساختارهای اجتماعی دچار تغییر و دگرگونی می‌شوند. این دگرگونی‌ها با توجه به فرم و ساختار جوامع، نوع و نقش عناصر و شیوۀ رویارویی و نوع درکِ نقش‌های اجتماعی از ماهیت مدرنیته، متفاوت شکل می‌گیرند. جامعه ایلی بختیاری با ساختاری کاملاً سنتی و به‌عنوان بخشی از ساختار جامعه ایرانی در دهه‌های اخیر مسیر تحول و دگرگونی را با سرعت سپری می‌کند که این تغییرات در ساختارهای مختلف ایلی و طایفه‌ای، خانوادگی، انواع روابط میان نقش‌های اجتماعی، آداب و سنن و به‌شکل فراگیر، تمامی عناصر فرهنگی خود را نشان می‌دهد. برای بررسی جامعه‌شناختی این تغییرات علاوه بر مطالعات و پژوهش‌های میدانی، با نگاهی به ادبیات و هنر به‌عنوان آینه تمام‌نما از فرهنگ عامه جامعه مورد بررسی، می‌توان به نتایج قابل توجهی دست یافت. در پژوهش حاضر با شیوۀ تحلیل محتوا، دو فیلمنامه اسکی‌باز و یارِ دوازدهم به کارگردانی فریدون نجفی از منظر جامعه‌شناسی آنتونی گیدنز1 و براساس چهار مؤلفه‌ای که گیدنز برای سنت‌ها ذکر می‌کند، مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرند. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که مولفه‌های چهارگانه سنت از دیدگاه گیدنز در دو فیلمنامه اسکی‌باز و یارِ دوازدهم دیده می‌‏شود. سنت‏‌ها در میان مردمان بختیاری نه‌تنها ازبین نرفته‌‏اند، بلکه نگهبانانی دارند که حافظ آن‌‏ها هستند. این سنّت‏ها طبق نظر گیدنز به‌صورت دسته‌جمعی برگزار می‌‏شوند و به نوعی با هویّت افراد (ایل بختیاری) پیوندی ناگسستنی دارند و در حوزه‌های مختلف تکرار و بازتکرار می‌‏شوند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه لری و بختیاری
دریافت: 1401/11/18 | پذیرش: 1402/5/14 | انتشار: 1402/6/31