دوره 10، شماره 48 - ( 1401 )                   جلد 10 شماره 48 صفحات 193-163 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taghipour M, Sabzalipour J, Ahadzadeh Kulori S S. Folk Poetries, an Opportunity to Recognize Rituals and Social Events: (Case Study: Folkloric Poems of Tati Language in Shahroud of Khalkhal). CFL 2023; 10 (48) :163-193
تقی پور مهدی، سبزعلیپور جهاندوست، احدزاده کلوری سید سعید. اشعار عامّه، فرصتی برای بازشناسی آیین‌ها و وقایع اجتماعی (مطالعۀ موردی: اشعار عامّۀ تاتی شاهرود خلخال). فرهنگ و ادبیات عامه. 1401; 10 (48) :163-193

1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خلخال
2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت ، sabzalipor@gmail.com
3- دانشگاه فرهنگیان ایران
ادبیّات عامّۀ ایران، میراث کهنی از عامۀ مردم است که غالباً شفاهی است و از جهت ساختار و محتوا با ادبیّات فارسی تفاوت‌هایی دارد. در مناطق تات‌زبان شاهرود خلخال اشعار عامّه‌ای به چشم می‌خورند که از زمان‌های قدیم در این منطقه رایج بوده‌اند. این ترانه‌ها و دوبیتی‌ها امروزه رو به فراموشی گذاشته‌اند. ساختار دوبیتی‌های تاتی شبیه دوبیتی‌های مناطق دیگر ایران است. موضوعات این ترانه‌ها نشانگر دغدغه‌های مردمانی است که سرایندۀ آن‌ها هستند و سال‏ها با آن‌ها زندگی کرده‌اند.پرسش اصلی این تحقیق آن است که تحلیل موضوعی ترانه‌های عامّه تاتی خلخال ما را به چه نکات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در این منطقه می‌رساند؟ این ترانه‌ها به روش میدانی گردآوری شده‌اند. نتیجه تحقیق نشان می‌دهد اشعار عامّه، سندی برای بازشناسی آیین‌ها، روحیات مردم، وقایع سیاسی ـ اجتماعی و دغدغه‌های اقتصادی مردم هر منطقه است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شعر عامه
دریافت: 1401/8/26 | پذیرش: 1401/11/24 | انتشار: 1401/12/20