دوره 10، شماره 44 - ( 1401 )                   جلد 10 شماره 44 صفحات 102-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

The Reflection of Social Status of Women in the Shahroud Chansons. CFL 2022; 10 (44) :61-102
عامری جواد، طباطبایی سید حسن، طباطبایی سید حسین. بازتاب جایگاه اجتماعی زن در بوم سروده های شاهرودی. فرهنگ و ادبیات عامه. 1401; 10 (44) :61-102

1- دانشگاه سمنان
2- دانشگاه بجنورد
زن از دیرباز در فرهنگ‏ها و تمدن‏های گوناگون موضوع بحث و نزاع فراوان فلسفی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ادبی بوده ‏است. این موضوع بارها از نظرگاه‏های مختلف، به‌ویژه در حوزۀ ادبیات بررسی شده‏ است. ترانه‏های عامیانه و بوم‌سروده‏ها به‌مثابۀ پارۀ مهم فرهنگ شفاهی و یکی از جنبه‏های مهم فرهنگ عامه، در این باب دارای مضامین ضدونقیض و گاه تأمل‌برانگیز فراوانی است که تا به‌حال به‏طور جدی به آن پرداخته نشده‏ است. نوشتار پیش‌رو بر آن است تا به شیوۀ توصیفی ـ تحلیلی و از خلال معرفی و تحلیل محتوای ترانه‏های رایج در حوزۀ جغرافیایی شهرستان شاهرود، نقش‏مندی‏های زن در این سروده‏ها را بازیابی، تبیین و تحلیل جامعه‏شناختی کند. بر همین اساس دریافت ‏شد که جایگاه زن در این گونه بوم‏سروده‏ها در نقش‏هایی همچون: عاشق، معشوق، مادر مثالی، نماد زایندگی و باروری و گاه زن فریب‏کار ظاهر می‏شود. از منظر جامعه‌شناختی، گرچه گاهی عنصر زن در ردیف «دیگری فرودست» نشسته، اما عموماً مظهر همکاری و همیاری و نیز سمبل نسل‏پروری است. زن از نظرگاه ادبی، بازتاب‏های والایی یافته و نقش‏مندی‏هایی چون: سوژۀ درد هجران و دوری، نماد پارسایی و وفاداری، نماد مهرورزی، و بالأخره محبوبۀ دست‌نایافتنی را پذیرا شده ‏است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شعر عامه
دریافت: 1400/8/25 | پذیرش: 1400/12/2 | انتشار: 1401/2/10