دوره 9، شماره 42 - ( 1400 )                   جلد 9 شماره 42 صفحات 39-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jabbareh Naserou A, Fazli A. Fertility Myth and Rain-Seeking Rituals in Larestan (Lar, Sahraye Bagh, Hormoud, Dehkoyeh, Beriz, Kurdeh). CFL 2022; 9 (42) :1-39
جباره ناصرو عظیم، فضلی عارف. اسطوره‌ باروری و آیین‌های باران‌خواهی در لارستان (لار، صحرای باغ، هرمود، دهکویه، بریز، کورده). فرهنگ و ادبیات عامه. 1400; 9 (42) :1-39

1- دانشگاه جهرم ، Azim.jabbareh@jahromu.ac.ir
2- دانشگاه جهرم
افسانه‏ها و داستان‏ها که عموم مردم آفریدگان آن هستند، بستر مناسبی برای واکاوی باورهای اساطیری هر قوم است. در منطقۀ لارستان به‌دلیل وضعیت بد آب و هوایی، خشک‏سالی و کم‏آبی، باورها و اندیشه‏هایی دربارۀ باروری و آیین‏های باران‏خواهی برجای مانده که میراث پیشینیان و دارای الگوهای اساطیری است. آمیزش این باورها با زندگی مردم گاه چنان است که بر همۀ ارکان زندگی آن‏ها تأثیر می‏گذارد. هدف از پژوهش حاضر، دست‏یابی به الگوهای اسطورۀ باروری و آیین‏های باران‏خواهی نمودیافته در منطقۀ لارستان است. در این جستار، به روش میدانی و کتابخانه‏ای، داده‏ها گردآوری شده و با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی اسطورۀ باروری و آیین‏های باران‏خواهی در منطقۀ لارستان واکاوی شده است. همچنین کوشش شده است اگر شباهت یا تفاوتی میان اسطوره‏های این منطقه و اسطوره‏های ایرانی و غیرایرانی وجود دارد، بازنموده شود. یافته‏های پژوهش نشان می‏دهد اسطورۀ باروری در منطقۀ لارستان از پنج رکن ورزوا، ایندرا، کلاغ، تیشتر و اناهیتا تشکیل شده است که مردم منطقه، باورهای خاصی دربارۀ هریک دارند. ازسویی‌دیگر، سه آیین «قبله دعا»، «الله بده بارون» و «خوشه نشان» بازماندۀ آیین‏های باران‏‏خواهی در منطقۀ لارستان است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسطوره شناسی
دریافت: 1400/7/30 | پذیرش: 1400/9/29 | انتشار: 1400/8/25