دوره 9، شماره 41 - ( 1400 )                   جلد 9 شماره 41 صفحات 284-253 | برگشت به فهرست نسخه ها

The Pathology of Folklore “Generals” Textbooks in Iran. CFL 2021; 9 (41) :253-284
آلیانی فرشته، رضایتی کیشه خاله محرم، چراغی رضا. آسیب‌شناسی کتاب‌های «کلیات» ادبیات عامه در ایران. فرهنگ و ادبیات عامه. 1400; 9 (41) :253-284

1- دانشگاه گیلان
از دهه 1380 به بعد با ورود فرهنگ و ادبیات عامه به حوزه دانشگاهی تحولی در مطالعه آن ایجاد شد و هر روز آثار پژوهشی متنوعی در قالب: کتاب، پایان­نامه و مقاله و ... در قلمرو­های مختلف آن نوشته می­شود. از اصلی­ترین این آثار کتاب­هاست که به‌منزلۀ آثاری بنیادین در رشته ادبیات عامه باید خصوصیات ممتازی داشته باشد تا بتواند بار آموزشی و پژوهشی این رشته را به دوش بکشد. یکی از انواع کتاب­های ادبیات عامه کتاب­های «کلیات» است. منظور از کتاب­های «کلیات» کتاب­هایی ­است که هم‌زمان به موضوعات مختلف در حوزه ادبیات عامه می­پردازد و عموماً این کتاب­ها برای تدریس نوشته و چاپ شده­ است. هرچند که در مبانی و کلیات پژوهش­های این رشته نیز نقش اساسی دارد. با اینکه روز به ‌روز تعداد انتشار این نوع کتاب­ها در حال افزایش است، اما تاکنون هیچ نقدی دربارۀ آن­ها صورت نگرفته است تا به طبقه­بندی و ارزیابی نقاط قوت و ضعف این آثار کمک کند و پژوهشگران را در انتخاب بهتر این آثار یاری دهد. باتوجه به اهمیت این مسئله، در این جستار پنج کتاب مهم از مجموعه کتاب­های کلیات فرهنگ عامه به ترتیب زمانی از اولین کتاب در دهه 1350 تا کتاب­های دهه اخیر معرفی و نقد می­شود. چون این کتاب­ها عموماً در دانشگاه تدریس می­شوند، با نگاهی به مصوبات وزرات علوم در رشته فرهنگ و ادبیات عامه به نقد این آثار از جهت محتوا، توالی، جامعیت و وسعت بررسی، کاربست نظریه، روزآمدی و اعتبار علمی، جریان‌شناسی درست از پیشینه و مبانی و ... در دو بخش صوری و محتوایی موردنقد و مقایسه قرار می­دهد.
نوع مقاله: ترویجی | موضوع مقاله: نقد و نظریه‌های فرهنگ و ادب عامه
دریافت: 1400/6/1 | پذیرش: 1400/8/6 | انتشار: 1400/8/25