دوره 9، شماره 41 - ( 1400 )                   جلد 9 شماره 41 صفحات 38-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

The Typology of Sangsar Folk Musical Songs. CFL 2021; 9 (41) :1-38
آزاده پویان، پارسا شمسی. گونه‌شناسی آوازها و ترانه‌های محلی سنگسر. فرهنگ و ادبیات عامه. 1400; 9 (41) :1-38

1- دانشکدۀ موسیقی دانشگاه هنر، تهران
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان
چکیده:   (2085 مشاهده)
این نوشتار درپی بررسی گونه­های کارکردی شعر و موسیقی محلی سنگسر است که این موسیقی در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور در سال1390 به ثبت ملی رسیده است. سنگسر یکی از شهرستان­های استان سمنان که درواقع محل اسکان خانوار ایل سنگسر در زمان قشلاق است، امروزه به مهدیشهر تغییر نام یافته است. موسیقی محلی بخشی از فولکلور سنگسر است که شامل آوازها و ترانه­های محلی و همچنین قطعات اجرایی با ساز نی است که به‌دلیل استفادۀ چوپان­ها در سنگسر رواج یافته است. به‌منظور جمع­آوری و بررسی آوازها و ترانه­ها ضمن کسب اطلاعات درمورد یافتن افراد پیش­کسوت جهت حفظ اصالت­های موسیقایی اهتمام شده است که بدین منظور به مصاحبه و ضبط نمونه‌های موسیقایی اقدام شده است. این نوشتار با روشی توصیفی ـ تحلیلی به گونه­شناسی آوازها و ترانه­های سنگسری از منظر کارکردی پرداخته است. نتایج نشان می­دهد آوازها و ترانه­های محلی سنگسری شامل گونه­های متنوع سرور، اشعار تغزلی، اشعار کار (که مرتبط با کوچ به ییلاق و قشلاق است) و پاس‌داشت یاد قهرمانان محلی و دلاوری‌های آنان است. بیشترین بسامد را ترانه­های تغزلی و پس از آن ترانه­های آیینی به‌ویژه اشعار عید نوروز  به خود اختصاص داده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرهنگ عامه
دریافت: 1399/9/1 | پذیرش: 1400/7/17 | انتشار: 1400/8/26