دوره 9، شماره 37 - ( 1400 )                   جلد 9 شماره 37 صفحات 320-293 | برگشت به فهرست نسخه ها

نظری مقدم جواد. ویژگی‌های آواها و ترانه‌های کار کاسبان محلی در بازارهای سنتی رشت. فرهنگ و ادبیات عامه. 1400; 9 (37) :293-320

استادیار دانشگاه گیلان ، j.nazaris@gmail.com
آواها و ترانه‌های کار، یکی از جلوه‌ها و عناصر فرهنگ عامه به­شمار می‌روند. بررسی و مطالعه در زمینۀ این عناصر هویتی و فرهنگی در جامعۀ ایرانی به­منظور بازشناسی میراث فرهنگی و تاریخی ــ که در بستر اقتصادی و زندگی روزمرۀ مردمان ایران­زمین شکل گرفته ــ به­منزلۀ یکی از موضوعات بکر و بااهمیت در حوزۀ مردم­شناسی ضرورتی اجتناب­ناپذیر است. از این رو، بازارهای گیلان یکی از بازارهای مهم و بااهمیت به­شمار می‌آیند، زیرا کاسبان بازار با آواها و ترانه‌‌های کار شور خاصی به فضای بازار می‌بخشند. در این مطالعه تلاش شد تا با حضور در میادین و بازارهای سنتی در رشت و ثبت و ضبط و تحلیل محتوای آواهای کار بازاریان، ترانه‌های کار کاسبان از جنبه‌های زبانی و واژگانی، زیبایی‌شناسانه و ادبی و جنبه‌های محتوایی و مضمونی بررسی شود. زبان محلی، بیان ساده و عامه، استفاده از ریتم و قافیه، زبان طنز، جمله­های ندا، توصیف کیفیت، تازگی، ارزانی و مضامین مذهبی و اجتماعی از­جمله مهم­ترین ویژگی‌های عمومی، زبانی، زیبایی­شناسانه و محتوایی ترانه‌ها و آواهای کار در بازارهای رشت به­شمار می­رود. کاسبان بازار به­مثابۀ کنشگری اقتصادی با خواندن این ترانه‌ها، ضمن تبلیغ کالای خود نقش مهمی در بازتولید هویت و فرهنگ محلی و ملی دارند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرهنگ عامه
دریافت: 1399/8/10 | پذیرش: 1399/10/21 | انتشار: 1399/12/10