دوره 8، شماره 35 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 35 صفحات 158-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Atabak S R, Mousavi M, Khadish P. The Analysis of the Oral Legends: A Focus on Type 467 in the Legend The Lazy. CFL 2020; 8 (35) :133-158
اتابک سید رضا، موسوی مصطفی، خدیش پگاه. مضامین افسانه‌های شفاهی تیپ 467 (تحلیلی بر مضامین تیپ 467 با تمرکز بر افسانه «تنبلو»). فرهنگ و ادبیات عامه. 1399; 8 (35) :133-158

1- پردیس بین المللی کیش،دانشگاه تهران ، reza.atabak@ut.ac.ir
2- دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی،دانشگاه تهران
3- استادیار،موسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی،دانشگاه تهران
چکیده:   (1921 مشاهده)
دزدیده شدن دختری به دست دیو، زندانی شدن او در مکانی مانند باغ یا قصر و تقاضای آمیزش جنسی دیو از دختر، از مضامین اصلی افسانه­ های شفاهی  تیپ 467 (مطابق فهرست جهانی آرنه- تامسون) نظیر افسانه تنبلو است که به اشکال مختلف در مناطق متفاوت ایران روایت شده است. خون دختر پس از چکیدن در آب به گل تبدیل می­شود؛ اعتقاد به این مضمون (روییدن گیاه از خون یا اندام  انسان) از دیرباز در بین اقوام مختلف رواج داشته و بن­مایه اساطیری آن را می ­توان در داستان کیومرث در بندهش و روییدن گیاه ریباس از نطفه او یافت. دیو که در این دسته از افسانه­ ها همواره از دختر تقاضای آمیزش جنسی دارد، نماد انسانی است که به واسطه خصوصیات اخلاقی ناپسند از جامعه طرد شده و اکنون می­خواهد با درآمیختن با همنوع خویش دوباره به جامعه بازگردد. اما دختر از پذیرش درخواست دیو سر باز می­زند و با رسیدن قهرمان شیشه عمر دیو پیدا شده و قهرمان دیو را از میان بر­می ­دارد. در این پژوهش سعی شده است با نگاهی همه جانبه به این مضامین و تحلیل آنها از دیدگاه­های مختلف، چرایی رفتار دیو مشخص شود. شیوه تحقیق در این مقاله تحلیلی-توصیفی است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1399/3/18 | پذیرش: 1399/7/25 | انتشار: 1399/9/10