دوره 8، شماره 34 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 34 صفحات 30-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

bazrafshan M, sadeghzadeh M, Kheir Andish S. The Individuation of Heroine in Iranian Fairy Tales based on Murdoch's Psychological Cycle. CFL 2020; 8 (34) :1-30
بذرافشان معصومه، صادق زاده مرضیه، خیراندیش سیدمهدی. الگوی تفرد قهرمان زن در افسانه‌های پریان ایرانی (بر اساس چرخۀ روان‌شناختی مورداک). فرهنگ و ادبیات عامه. 1399; 8 (34) :1-30

1- کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی
2- استادیار بخش روانشناسی دانشگاه سلمان فارسی کازرون
3- دانشیار بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور ، kheirandish.1960@yahoo.com
تفرد اصطلاحی است که در روان‌شناسی تحلیلی برای یکپارچه شدن روان آدمی استفاده می‌شود. مورداک با تکیه بر تجربه‌های بالینی و نیز شواهدی از افسانه‌ها و اسطوره‌های
شناخته­شدۀ جهان، یک الگوی سفر روانی دایره‌وار برای تفرد زنان شناسایی کرده است. پژوهش حاضر، گام­های چرخۀ­ روانی وی را با رویدادهای سفر تفرد قهرمان زن در افسانه­های پریان ایرانی مقایسه و میزان مطابقت آن را بررسی کرده است. نتایج پژوهش، ضمن تأیید تطابق کلی افسانه‌ها با چرخۀ روانی مورداک، به شناسایی سه زیرمجموعۀ مختلف از افسانه‌های پریان ایرانی با محوریت یک قهرمان زن نائل آمده است. زیرمجموعۀ نخست با بیش از پنجاه درصد افسانه‌های مورد مطالعه، داستان‌هایی هستند که چرخۀ روانی مورداک را به­طور کامل برای قهرمان زن رعایت کرده­اند، زیرمجموعۀ دوم فقط با بخش نخست چرخۀ مورد بحث مطابقت کرده است و درنهایت، زیرمجموعۀ سوم، صرفاً با نیمۀ دوم چرخۀ­ روانی مورداک تطابق می‌یابند. تلویحات روان‌شناختی مربوط به این سه زیرمجموعه و نتیجۀ کلی پژوهش نیز در مقالۀ مورد بحث قرار گرفته است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1398/12/26 | پذیرش: 1399/4/15 | انتشار: 1399/7/10