دوره 8، شماره 31 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 31 صفحات 95-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asgari Z, Ghasemzadeh S A, ghafelebashi S E. Archetype of sacrifice in the Mithraism and Zoroastrianism Religion: A Focus on Sacrificing Cow. CFL 2020; 8 (31) :73-95
عسگری زهرا، قاسم زاده سید علی، قافله باشی سید اسماعیل. کهن‌الگوی قربانی در آیین‌های مهرپرستی و زرتشتی با محوریت قربانی‌شدن گاو. فرهنگ و ادبیات عامه. 1399; 8 (31) :73-95

1- دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین ، zasgari199@gmail.com
2- دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی
3- دانشگاه قزوین
 در اجرای کهن­­الگوی قربانی، عنصر قربانی با توجه به نوع فرهنگ، آیین، معیشت و... انتخاب می­شده است و در ایران، گاو به­منزلۀ اسطوره­ای کهن که از آغاز داستان آفرینش در اساطیر آیینی حضور دارد، شاخص­ترین چهره برای عمل قربانی است و در آیین مهرپرستی به­مثابۀ یکی از مهم­ترین مراسمات اجرا می­شده است تا با ریخته شدن خون گاو، زمین به حیات دوباره برسد و با خوردن گوشت آن، پیروان این آیین به جاودانگی و نامیرایی رسند. پس از ظهور زرتشت به دلایلی مانندِ مقابله با نمادهای مهرپرستی، ترویج یگانه­پرستی، لزوم یکجانشینی و توسعه تمدن، با قربانی­کردن گاو به­شدت مقابله می­شود و حراست و حمایت از گاو مورد توجه خاص زرتشت قرار می­گیرد؛ اما با این همه، حتی در آیین زرتشت نیز روایت‌های از قربانی­کردن گاو گزارش شده است که از لزوم اجرای این عمل حکایت دارد و آن همانا کمک به باروری زمین و احیای چرخه حیات است؛ اما با این همه، برخورد زرتشت با قربانی­کردن گاو، اسطوره جاودانگی و مسئله حفظ زمین را وارد عرصه­های تازه­تری از معنا می­کند و مضامین اساطیری را با تعقل همراه می­سازد. این جستار به شیوۀ توصیفی ـ تحلیلی و با توجه به نظریۀ یونگ، کهن­الگوی قربانی گاو را در دو آیین مهرپرستی و زرتشتی بررسی و واکاوی کرده است.

واژه‌های کلیدی: کهن‌الگو، قربانی، گاو، مهرپرستی، زرتشت
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسطوره شناسی