دوره 5، شماره 17 - ( 1396 )                   جلد 5 شماره 17 صفحات 162-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

zandi B, NAJAFIAN A, SHAWALEH K. Strategies of Apology Speech Act in Kurdish Language; A Sociolinguistic Study. CFL 2017; 5 (17) :139-162
زندی بهمن، نجفیان آرزو، شاوله کامبیز. راهبردهای کارگفت عذرخواهی در زبان کردی از دیدگاه زبان شناسی اجتماعی. فرهنگ و ادبیات عامه. 1396; 5 (17) :139-162

1- مدیر دوره دکتری زبانشناسی دانشگاه پیام نور
2- دانشیار دانشگاه پیام نور
3- دانشجوی دکتری مرگز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور
عذرخواهی یک پدیده اجتماعی کاربردشناختی مهم در مطالعات مربوط به ادب کلامی است. این مقاله به بررسی راهبردهای عذرخواهی در زبان کردی می پردازد. در این پژوهش از روش کمی)پیمایشی( و کیفی)مصاحبه( استفاده شده و گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه تکمیل گفتگو با شرکت 120 نفر و نیز مصاحبه با 22 گویشور زبان کردی سورانی، با تعداد برابر از هر دو جنس مذکر ومونث در سال 1395شمسی صورت پذیرفته است. علاوه بر متغیر جنسیت به عنوان یک متغیر اجتماعی مهم در فرهنگ کردی، این پژوهش به بررسی تأثیر متغیرهای سن و جایگاه اجتماعی افراد در مفهوم سازی کارگفت عذرخواهی پرداخته است. اهمیت کاربرد خرده راهبردهای عذرخواهی در راستای تقویت عذرخواهی نیز در مطالعه حاضر نشان داده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان دهنده استفاده مشابه هر دو جنس از راهبردهای عذرخواهی در موقعیت های مختلف، اما با بسامدهای متفاوت است، جز در چند موقعیت خاص. یافته های پژوهش نشان می دهد که تنوع راهبردهای عذرخواهی بر اساس ماهیت و شدت خطا و با توجه به هنجارهای اجتماعی غالب در فرهنگ کردی، بسیار است. مطالعه حاضر جمع گرا بودن فرهنگ کردی را که سبب تفاوت در کاربرد راهبردهای عذرخواهی می شود، روشن می سازد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: مردم‌نگاری
دریافت: 1396/5/3 | پذیرش: 1396/7/3 | انتشار: 1396/9/1