دوره 6، شماره 20 - ( 1397 )                   جلد 6 شماره 20 صفحات 250-226 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heydari A, Yarahmadi M. The doppelgänger (twin stranger) and its effects in the beliefs of Laks. CFL 2018; 6 (20) :226-250
حیدری علی، یاراحمدی مریم. همزاد و جلوه‌های آن در باور قوم لک. فرهنگ و ادبیات عامه. 1397; 6 (20) :226-250

1- گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه لرستان
2- دانشگاه لرستان
همزاد با تمام ابعاد و جلوه­های متنوعش یکی از کهن­ترین باورها در میان ملل مختلف جهان است. این عنصر که در اساطیر ریشه دارد، به شیوه­های گوناگون در باور و اعتقادات مردم جهان به حیات خود ادامه داده­ و در برخی موارد، متناسب با دانش بشری، تغییر شکل و ماهیت داده­ است. از یک منظر، باور به وجود همزاد، نشئت­گرفته از ترس از مرگ و میل به زنده ماندن است. همزاد به صورت­هایی همچون سایه، دوقلویی، جفت­ جنین و تصویر در آب یا آینه، از منظر روان­شناسی، اسطوره، پزشکی، قصه و... قابل بررسی است. در این مقاله ابتدا مباحثی دربارۀ همزاد در ایران و جهان ارائه خواهد شد، سپس به بازتاب آن باورها در فرهنگ قوم لک پرداخته می­شود که یقیناً ادامه­ و بعضاً همان اعتقادات موجود در بین دیگر اقوام ایران و جهان است. بنا به دلایل فراوان، می­توان گفت که باور به همزاد هنوز در برخی از مناطق لک­نشین و در بین سال­خوردگان اعتبار ویژه­ای دارد و از اعتقادات خدشه­ناپذیر آنان محسوب می­شود؛ اگرچه در بین نسل جوان و تحصیل­کرده دیگر خرافه­ای بیش نیست. این پژوهش، بر پایۀ مطالعات کتابخانه­ای ـ میدانی و به روش توصیفی ـ تحلیلی و در برخی موارد با تکیه بر اظهارات شفاهی، انجام ‌شده است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1396/5/4 | پذیرش: 1398/2/7 | انتشار: 1398/2/7