۸ نتیجه برای تولد
نسرین شکیبی ممتاز، مریم حسینی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
در بسیاری از داستانهای اساطیری، روایتهای عامیانه و قصههای پریان، تولد قهرمان ابعاد اسطورهای و افسانهای چشمگیری دارد. زمینههای تولد قهرمان و چگونگی آنها بر زندگی پسین او اثر میگذارد و موجب شگفتیهای بسیار در آیندهاش میشود. در بیشتر داستانهایی که خویشکاری تولد در آنها برجسته است، موانعی در تولد قهرمان پدید میآید که کهولت والدین یا ناتوانی آنان برای داشتن فرزند ازجمله آنهاست. نکته درخور توجه در این دسته از داستانها این است که کودک باوجود موانع بسیار بهدنیا میآید و پس از زندگی مخاطرهآمیز و شگفتانگیز به مقام قهرمانی میرسد. این پژوهش به بررسی تولد قهرمان بهعنوان یکی از بنمایههای رایج داستانهای اسطورهای و عامیانه میپردازد. هدف این مقاله، تحلیل روانشناختی تولد قهرمان و طبقهبندی انواع حکایتها براساس نوع تولد وی در قصههاست. شیوه تحقیق تحلیلی- توصیفی است. براساس نتیجه پژوهش، انواع خویشکاری تولد در این دستهها جای میگیرد: تولد بدون منشأ پدر و مادر، تولد با یک منشأ (پدر یا مادر)، ازدواج پادشاه با دختری خاص (گاه پری) برای تولد قهرمان، تولد قهرمان در زمان کهولت پدر و شرط خوردن سیب برای باروری مادر.
واژههای کلیدی:
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
کهنالگو تجربیات مشترک همه انسانها است که از گذشتههای دور در ناخودآگاه جمعی آنها باقی مانده است. بهدلیل فراوان بودن تجربیات انسانی نمیتوان تعداد کهنالگوها را مشخص کرد؛ اما شاخصترین کهنالگوها عبارتاند از آنیما، آنیموس، خود، پرسونا، سایه، پیر فرزانه و مادر. ایثار یکی از مهمترین کهنالگوها است که در ناخودآگاه جمعی بیشتر انسانها نهادینه شده است. از دیدگاه روانکاوان، ایثار یکی از مکانیزمهای دفاعی انسان در برابر خواستههای نهاد است که به علاقه اجتماعی منجر میشود. کهنالگوها خود را در رویاها، خیالپردازیها و توهمات نشان میدهند. هنر و بهویژه ادبیات، یکی از تجلیگاههای اصلی کهنالگوها است. کهنالگوی ایثار و ویژگیهایش در آثار هنری فراوانی یافت میشوند. یکی از شخصیتهایی که ملازمات کهنالگوی ایثار در سرگذشت او برجسته است، حسینبن منصور حلاج است. در این نوشته، کهنالگوی ایثار را با توجه به ویژگیهایش در شخصیت حلاج، در شعر «حلاج» شفیعی کدکنی و سروده «مرثیه حلاج» آدونیس بررسی میکنیم و نقدی اسطورهای- کهنالگویی از آنها ارائه میدهیم.
ساره شهپر،
دوره ۵، شماره ۱۷ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
طب عامه و اصول و فلسفه آن یکی از مباحث مهم در فرهنگ و ادبیات عامه ایرانیان است که بررسی آن بخشهای پنهان فرهنگ عامه را بازتاب میدهد. در این مقاله تلاش شده است با تمرکز بر آداب و رسوم منطقه لارستان آیینهای زایش در این خطه، از جوانب مختلف بررسی و مطالعه شود تا ضمن آشکارشدن و شناسایی عقاید و باورهای مربوط به طب عامه، بینش و جهانبینی عامیانه مردم نیز بیان شود. هریک از آیینهای مربوط به زایمان، تولد و نامگذاری بهنوعی موضوع گذار یا تشرف را نیز تداعی میکنند. درواقع، با پشت سر گذاردن هر مرحله و پاگشودن به مرحله جدید در زندگی، شاهد هویتیابی تازهای هستیم که روند اجتماعپذیری انسان را شکل میدهد. در این پژوهش بررسی مردمشناختی اعتقادات مربوط به باروری، بارداری و زایمان و سنتهای آیینی مربوط به تولد نوزاد در منطقه لارستان در قالب نظریه تشرف ون جنپ۱ بررسی شده است. مردمشناسیِ اعتقادات مربوط به زایش و تولد و آداب و مناسک پایدارکننده آن، ما را با بخشهای مهمی از حیات فرهنگی هر فرد در روند جامعهپذیری آشنا میکند. بر اساس این پژوهش، ما با چگونگی استحالۀ فرد در جریان مهمترین وقایع زندگیاش آشنا میشویم و روند فرهنگیشدن شرایط زیستی و طبیعی همچون زایش و تولد را واکاوی میکنیم. از آنجا که با توسعه روند مدرنیته بسیاری از باورهای سنتی و آداب و مناسک آنها رو به زوال و خاموشی است، بازنمایی این آیینها جهت شناخت گذشته فرهنگی مردم مناطق مختلف ایران ضروری است.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
اسطورۀ قهرمان که با خرد و الهام فراوان همراه است، بیانگر شوق بشر به رشد تحولگراست. مخاطبان این اسطوره با قهرمان همذات پنداری میکنند و در واقع اساطیر، زمینهای پدید میآورند که فرد بتواند با خواندن و شنیدن آن دگرگون شود و به کمال برسد. یکی از داستانهای معروف اسطورهای که روایتهای مختلف آن در ایران، آذربایجان، تاتار، ترکمن، ازبک، قبرس، آناتولی، کوموک و ... شهرتی دارد، داستان «طاهر و زهره» است. این داستان که مانند دیگر ادبیات «عاشیقلار» تلفیقی از نثر و نظم است، نمود مرگ و تولد دوبارۀ قهرمان است که در طی داستان بارها اتفاق میافتد. این مقاله مرگ و بازتولّد تکراری قهرمان را در روایتهای مختلف داستان «طاهر و زهره» بر مبنای کهن الگوی بازتولد یونگ به روش توصیفی و تحلیلی بررسی میکند. قهرمان داستان در سیر داستان بجز تناسخ چهار نوع از بازتولد: ۱- تولد مجدد ۲- مشارکت در فرآیند تحول، ۳- تجسد و ۴- رستاخیز را تجربه میکند. در این داستان آنچه میمیرد، معمولاً «خود» سابق قهرمان است که با مرگ و بازتولد خود، بیداری جامعه را رقم میزند. این مرگ میتواند مرگ تردید، پیمانشکنی، خیانت، دروغ و مکر و نیرنگ باشد که به یاری عشق ممکن میگردد، عشقی که تجلی آن همواره در زندگی بشر دیده میشود.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: این مطالعه بهمنظور بررسی امکان تشخیص نشانگان داون پیش از تولد با روش Real-Time PCR انجام شد. در این راستا، تعیین روش مناسب برای تخلیص DNA از نمونههای آمنیوسیت برای دستیابی به DNA با کیفیت بالا نیز مورد توجه قرار گرفت.
مواد و روشها: ابتدا زنان بارداری که در غربالگری از طریق سنجش نشانگرهای بیوشیمیایی و سونوگرافی خطر بالای ابتلای جنین به نشانگان داون را داشتند، به مرکز ﺁمنیوسنتز معرفی شده و از مایع آمنیوتیک آنها نمونهگیری شد. تخلیص DNA از ۵۹ نمونه مایع آمنیوتیک با روشهای مختلف انجام شد که این روشها شامل روش جوشاندن، روش رسوبدهی با نمک، دستورالعمل استخراج DNA از خون و بافت با کیت DNPTM
(سیناژن)، دستورالعمل استخراج DNA از سلول با کیت DNA Isolation Kit for cells and tissues (Roche)، دستورالعمل استخراج DNA از بافت با کیت MagNa Pure DNA Isolation (Roche) و کیت QIAamp DNA Micro (Qiagen) بودند. سپس کیفیت و کمیت نمونههای تخلیص شده بهوسیله دستگاه اسپکتروفتومتر نانودراپ NanoDrop® ND-۱۰۰۰ ارزیابی شد. واکنش Real-Time PCR با استفاده از رنگ سایبرگرین I (Applied Biosystems, UK) بهمنظور تکثیر اختصاصی ژنهای DYRK۱A۲ و DSCAM و ژن مرجع PMP۲۲ روی نمونههای تخلیص شده انجام شد. آنالیز دادهها با استفاده از روش مقایسهای چرخه آستانه برای تعیین میزان ژنی و تعیین تعداد نسخههای کروموزوم ۲۱ صورت گرفت.
نتایج: این بررسی نشان داد که DNA استخراج شده از نمونههای مایع آمنیوتیک با استفاده از کیت
QIAamp DNA Micro دارای کمیت و کیفیت مطلوب است. تکثیر اختصاصی ژنهای هدف و مرجع انجام و تفاوت گروه طبیعی و گروه مبتلا براساس اختلاف در چرخه آستانه مشخص شد.
نتیجهگیری: تشخیص پیش از تولد با روش Real-Time PCR روی نمونههای DNA تخلیص شده از سلولهای مایع آمنیوتیک با استفاده از کیت Qiagen امکانپذیر است. نتایج حاصل با نتایج مشابه حاصل از روشهای متداول سیتوژنتیک قابل مقایسه است.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: با توجه به شواهد مبنی بر تأثیر عناصر کمیاب بر پیامد بارداری لازم دانستیم تا ارتباط این عناصر را در خون مادر و نیز بندناف با وزن کم هنگام تولد نوزاد بسنجیم.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی- تحلیلی روی ۳۴۴ مادر باردار که در بخش زایمان بیمارستان مریم و ولیعصر (عج) و اکبرآبادی زایمان نمودند و نوزادان آنها انجام شد و غلظت سرمی آهن، روی، مس، منیزیم و کلسیم خون مادر و بند ناف اندازهگیری شد. اطلاعات جمعآوری شده با کمک نرمافزار آماری SPSS نسخه
۱۳ و با استفاده از آزمونهای آماری توصیفی و تحلیلی (آزمون مربع کای و رگرسیون لجستیک) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنیداری ۰۵/۰P< در نظر گرفته شد.
نتایج: میانگین سن مادران باردار ۳/۵±۰۲/۲۷ سال، مدت بارداری ۳/۱±۹/۳۸ هفته و تعداد وزن کم هنگام تولد ۱۳ نوزاد (۵/۳ درصد) بود. میزان کمبود عناصر در مادران: روی۷/۲۶ درصد، مس ۵/۵۳ درصد، منیزیم
۴/۷۲ درصد، آهن ۶/۰ درصد و کلسیم ۴/۴۹ درصد و در نوزادان: روی ۵/۳ درصد، مس ۶/۴۱ درصد، منیزیم ۴/۶۷ درصد، آهن ۲/۳ درصد و کلسیم ۳/۲ درصد بود.
در آزمون مربع کای بین کمبود کلسیم مادر در دو گروه با وزن کم هنگام تولد نوزاد ارتباط معنیدار (۰۱۱/۰=P) و در رگرسیون لجستیک یک ارتباط معکوس معنیدار بین سطح سرمی کلسیم مادر با وزن کم هنگام تولد (نسبت شانس: ۲۷/۰، ۹۵ درصد محدوده اطمینان: ۰۹/۰-۷۷/۰) یافت شد.
نتیجهگیری: وزن کم هنگام تولد نوزاد در مادران با کمبود کلسیم بیشتر دیده میشود و بقیه عناصر ارتباطی با وزن کم هنگام تولد نوزاد نشان نداد. توصیه میشود مطالعات دقیقتر و وسیعتری در مورد آثار این عناصر بر یکدیگر در مادر و جنین و نیز اثر آنها بر پیامد دوران بارداری و نوزادی انجام شود.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
پژوهش حاضر مطالعۀ مقایسهای است دربارۀ آیینهای مرتبط با تولد و نامگذاری در فرهنگ کردستان شهرستان سنندج که با گویش سورانی صحبت میکنند. این پژوهش با توجه به عامل جنسیت، به تحلیل منتخبی از این آیینها در چارچوب نظریۀ آمیختگی مفهومی پرداخته است. بر این اساس، با شیوۀ مصاحبۀ عمیق در دسترس از یک سخنگوی زن میانسال تحصیلکردۀ کردزبان ، آیینهای مختلف مربوط به حوزۀ مفهومی تولد نوزاد جمعآوری شده و سپس جهت کسب اطلاعات بیشتر، با روش «مصاحبۀ هدفمند گروهی»، تعداد پنج نفر از سخنگویان زن و مرد بیسواد بین ۵۰ تا ۷۰ سال که زبان مادری آنها کردی سورانی بوده و مکالمات روزمرۀ خود را به این زبان انجام میدهند، مورد مصاحبه قرار گرفته و روایت آنها از آیین مورد نظر ضبط شده است. تحلیل آیینهای مستخرج از متن مصاحبهها نشاندهندۀ آن است که فرهنگ کردی سورانی سنندج جهت خلق معناهای همسو با قالب فرهنگی جنسیتی یا از دروندادهای متفاوت جهت خلق معنا بهره میبرد و یا در مواردی جالب توجهتر، با گزینش نگاشتهای متفاوت از یک یا چند درونداد واحد، فضای آمیختۀ مفهومی تازهای را در تطابق با قالب فرهنگی جنسیتی شامل «زن خوب= زیبا، صبور، همسر» در برابر «مرد خوب= قوی، کوشا، نانآور» شکل میدهد. بر این اساس، قالبهای جنسیتی عامل مؤثر در فرایند معناسازی آیینهای تولد و زایش فرهنگ کردی سورانی سنندج قلمداد میشوند.
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
بارداری به عنوان دوره ی سرنوشت ساز در زندگی مادر و جنین، در مقابل آسیبهایی همچون سوء مصرف مواد مخدر به شدت آسیب پذیر است. سالیانه تعداد بسیار زیادی نوزاد معتاد به مواد مخدر در نتیجه اعتیاد مادر متولد میشود. سوء مصرف مواد مخدر در دوره بارداری، منجر به ظهور پیامدهای منفی متعددی برای نوزاد مانند افزایش احتمال تولد زودرس و نقصهای مادرزادی میشود. از طرفی با آسیب به دستگاه عصبی مرکزی جنین، تکامل شناختی فرزندان مانند حافظه و یادگیری، توجه، زبان، مهارت حل مساله و فعالیتهای اجرائی را تحت تأثیر قرار داده و باعث بروز آسیب رفتاری مانند افسردگی، بیشفعالی و غیره میشود. مواجهه با اوپیوئیدها قبل از تولد، رشد و تکامل مغز و ساختارهای عصبی در دوره جنینی یا بعد از تولد را به تأخیر میاندازد.
با توجه به تأثیر اعتیاد مادر بر تمام جنبههای سلامتی فرزندان و استعداد ابتلا به اعتیاد آنان در دوره بعدی زندگی، اهتمام بر پیشگیری، درمان و کنترل سوء مصرف مواد در مراقبتهای بارداری، اصلی ضروری است. لذا در مقاله حاضر، اثرات مواجهه قبل از تولد با اوپیوئیدها بر عملکردهای شناختی فرزندان مورد بررسی قرار میگیرد.