۱۸ نتیجه برای استقلال
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
محیط¬های حامی استقلال و عجین شدن با شغل در بین کارمندان دانشگاه تهران: نقش واسطه¬ای نیازهای روانی اساسی شناسایی علل و پیامدهای عجین شدن با شغل برای مدیران بسیار مهم است و یکی از اهداف غایی مدیریت رفتار سازمانی است؛ چرا که به عنوان یک بازخور، متغیر مهمی در جهت افزایش اثربخشی سازمان است. با توجه به اهمیت انگیزش درونی در عجین شدن با شغل، ضروری است که این مفهوم با یک نظریه انگیزشی همچون نظریه خود تعیین گری تبیین شود. این نظریه بیان می کند که محیط های کاری که اجازه برآورده شدن نیازهای روانی اساسی را می¬دهند، موجب تسهیل عجین شدن با شغل می شوند. تحقیقات بسیار کمی در رابطه با اثر برآورده شدن این نیازها بر عجین شدن با شغل در بین کارکنان انجام گرفته است و ضروری است که مطالعات بیشتری در این باره انجام پذیرد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات همبستگی با استفاده از روشهای مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارمندان دانشگاه تهران می باشند که ۱۱۳ نفر از آنها به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که محیط های حامی استقلال، اثر معنی داری (۶/۰) بر برآورده شدن نیازهای روانی دارند. همچنین برآورده شدن نیازهای روانی اثر مستقیم معنی داری(۵۴/۰) بر عجین شدن با شغل دارند. علاوه برآن معنی داری اثر غیر مستقیم حمایت از استقلال بر عجین شدن با شغل (۳۳/۰) نیز نشانگر نقش واسطه ای برآوردن شدن نیازهای روانی در ارتباط بین این دو متغیر است
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده
در این پژوهش میزان استفاده از استراتژیهای شناختی بین دانشجویان و ارتباط بین استراتژی های شناختی (استراتژی های آگاهانه) و استقلال دانشجویان زبان زبان آموزان فرانسه مورد بررسی قرار گرفته است.
برای اندازه گیری میزان استفاده از استراتژیهای شناختی و درک بهتر ارتباط موجود بین استراتژی های شناختی و استقلال، از پرسشنامه دوازه سؤالی تلفیقی خودساخته بر اساس تعاریف استراتژیهای شناختی براساس دستهبندی پل سیر (۱۹۸۸) و اُمالی و شامو (۱۹۸۳) و پرسشنامه کیفی ژیلداس نِژِر در مقالهای تحتعنوان «رویکرد جامعهشناختی ۲۰۰۶» استفاده شد.
در این مقاله بهکارگیریِ استراتژی های شناختی از قبیل خلاصه نویسی، بهخاطرسپاری، حدسزدن، سازماندهی، تکرار، تمرین خارج از کلاس، استدلال و قیاس، ارتباط و تداعی کلمات، دسته بندی مطالب، یادداشت بردای، مرور و پژوهش نزد دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد مورد بررسی قرار گرفته است.
تجزیه و تحلیل آماری دادههای جمعآوریشده نشان داد که از میان استراتژیهای شناختی، استراتژیهای یادداشتبرداری ۳۰/۷۶ درصد، استراتژیهای مربوط به حدس معنی لغات ۷۱/۷۵ درصد و استراتژی ارتباط و تداعی کلمات ۷۱/۷۱ درصد بیشترین استفاده را داشتند.
همچنین چنین نتیجه حاصل شد که در میان استراتژیهای شناختی دو عامل جستوجوی منبع و ارتباط و تداعی کلمات با ۵۸ درصد بیشترین تأثیر را در استقلال زبانآموز داشتند.
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
در خاورمیانه معاصر مسئله کردها بهعنوان بزرگترین قوم بدون دولت دائما پتانسیل به چالش کشیدن امنیت منطقه را داشته است. این نوشتار سعی دارد که از منظر رهیافت سازه انگاری و با تکیه بر عناصر مادی و معنایی به بررسی ابعاد موضوع بپردازد. سؤالی که در این پژوهش فرا روی محقق قرار گرفته این است که نسبت امکانات و محدودیتهای جداییطلبی اقلیم کردستان عراق چگونه است و وزن کدام یک در ادامه این مسیر هویت طلبی بیشتر است؟ فرض نگارنده در این پژوهش این است که افزایش و گسترش مطالبات قومی در ارتباط با مسئله کردی در عراق همخوانی جدی با مختصات ژئوپلیتیکی و امنیتی هم عراق و هم بازیگران درگیر منطقه ندارد و همچنین با حمایت جدی و واقعی بازیگران فرامنطقهای نیز همراه نبوده است. در پایان با بررسی سناریوهای محتمل در ارتباط با مسئله استقلال طلبی کردهای عراق این نتیجه حاصل شده است که بحران کردی در آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد و راهکار مشخص و غیر امنیتی برای حل آن از سوی بازیگران درگیر پیریزی نشده است.
دوره ۳، شماره ۱۲ - ( ۹-۱۳۸۵ )
چکیده
پل ریکور، اندیشمند فرانسوی، در نظریه هرمنوتیک ادبی خود اولویت را به متن میدهد و در گروه متن محوران گنجانده میشود. وی در نظریه خود این سوال کلیدی را بررسی میکند که آیا متن ادبی دارای استقلال معناشناختی است یا خیر؟ از نظر وی متن از سه جنبه دارای استقلال معناشناختی است: ۱.از نیت نویسنده، ۲.از خواننده اولیه، ۳. اوضاع اجتماعی– تاریخی تولید متن. براساس این تفسیر، متن رشتهای از الفاظ دارای معناست و آگاهی، قصد و نیت صاحب سخن در شکلدهی معنای آن سهمی ندارد. معنای متن واقعیتی قائم به متن و مستقل از مؤلف و وضع تولید خود است که مفسر و خواننده متن آن را میفهمند. البته در باب استقلا معنایی متن نیز مناقشات زیادی تا به حال وجود داشته است که هر یک از مناقشات به جنبه خاصی از آن توجه کردهاند. یکی از این مناشقات موضوع مقاله حاضر است که قصد دارد هرمنوتیک ادبی متن محور ریکور را از منظر کاربرد آن برای تفسیر رمان سیاسی بنگرد. بنابراین در این مقاله مفاهیم سیاسی موجود در یک رمان سیاسی مهم هستند، مفاهیمی مثل قدرت، اقتدار، و... که میتوانند مدل متن محور ریکور را مدلی شکننده سازد، چرا که کار ریکور چارچوبی را برای تفسیر متون سیاسی، بهطور عام، و رمان سیاسی، به طور خاص، واسطه تمرکزش بر معنا (استقلال متن از نویسنده و شرایط تاریخی– اجتماعی) ارائه نمیدهد.
ابراهیم ظاهری عبدوند،
دوره ۶، شماره ۲۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
کارآفرینی، در محیطهایی گسترش مییابد که ارزشها و باورهای آن محیط، متناسب با فرهنگ کارآفرینی باشند. بنابراین، شناخت فرهنگ کار و کارآفرینی در محیطها و در میان اقوام مختلف، امری ضروری است. ضربالمثلها، میتوانند در این زمینه بسیار مؤثر باشند؛ زیرا تجلیگاه ارزشها و باورهای هر قومی هستند و نگرشهای آنان را به امور مختلف مانند فرهنگ کار و کارآفرینی نشان میدهند. هدف این پژوهش، بررسی فرهنگ کار و کارآفرینی، بر اساس ضربالمثلها در فرهنگ بختیاری، با روش تحلیل محتواست. سختکوشی، مسئولیتپذیری، مراقبت، تقدیرگرایی، نگرش جنسیتی به کار، خلاقیت، قانونمندی و عقلگرایی، ازجمله مؤلفههای فرهنگ کار در فرهنگ بختیاری هستند. نتایج پژوهش نشان میدهد، از طریق ضربالمثلها در فرهنگ بختیاری، این ارزشها و باورها در مورد کار و کارآفرینی، نهادینه میشود که انسان باید در انجام کارها، پشتکار و سختکوشی داشته، مسئولیتپذیر باشد. بر اساس مهارت عمل کند و کارها را بهصورت گروهی انجام دهد. در ضمن، داشتن ثروت، بهعنوان یک ارزش مطرح است. این نگرشها، با فرهنگ کارآفرینی همخوانی دارند؛ اما نگرش مثبت به تقدیرگرایی، توجه به پایگاه انتسابی و نگرش منفی به خلاقیت و کار زنان، ازجمله موارد ضعف فرهنگ کار و کارآفرینی در ضربالمثلهای بختیاری هستند که با مؤلفههای کارآفرینی همخوانی ندارند.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از مهمترین وقایع بعد از جنگ جهانی دوم در ایران، ملیشدن صنعت نفت بهواسطه حضور مردم در صحنۀ سیاست و بحرانی است که سبب قطع روابط سیاسی ایران و انگلیس شد؛ بههمین دلیل جنبش ملیشدن صنعت نفت در ایران را میتوان سرآغاز فصل نوینی درجهت مطالبات مردم مبتنیبر استقلالخواهی و استبدادستیزی به حساب آورد. تاکنون نویسندگان متعددی از ابعاد گوناگون، علل و عوامل شکلگیری و ناکامی جنبش ملیشدن صنعت نفت را بررسی کردهاند. مقالۀ پیشرو درصدد است تا ضمن افزودنِ زاویۀ جدیدی در تحلیل جنبش صنعت نفت با تمهید پشتوانۀ نظری مبتنی بر محرومیت نسبی، در مقام پاسخگویی به این سؤال برآید که چه عواملی موجب شد تا مردم و رهبران ایران در برپایی جنبش ملیشدن صنعت نفت پافشاری و مشارکت داشته باشند. پژوهش پیشرو با روش توصیفی و تحلیلی صورت گرفته و گردآوری اطلاعات بهصورت مطالعات کتابخانهای و اسنادی شامل کتابها، مقالههای تخصصی و اینترنت بوده است. نتایج تحقیق نشان میدهد، عناصر بینالاذهانی استقلالخواهی و استبدادستیزی موجود در فرهنگ سیاسی ایران، محرومیتی را که حاصل انتظارها و تواناییهای مردم و رهبران ملی- مذهبی بهمنظور رسیدن به پیشرفت است، باعث شده تا ایرانیان بر حقوق خود اصرار ورزیده و زمینههای ملیکردن صنعت نفت را فراهم کنند.
دوره ۱۰، شماره ۴۱ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
یکی از مسائل مهم در حوزه نقد ادبی و هرمنوتیک، تعیین هدف خواندن متن است. بحث بر سر این است که از چهار عامل اصلی مؤلف، مفسر، متن و زمینه تاریخی کدام یک بیشترین نقش را در فرایند خواندن متن ایفا میکند. هیرش که به پیروی از فیلسوفان هرمنوتیکی رمانتیک از نظریه قصدگرایی جانبداری میکند بر این باور است که هدف خواندن متن دستیابی به قصد مؤلف است. مفسر یا خواننده در پی این است که معنای تعینیافته در ذهن مؤلف را بازتولید کند. اما بسیاری از ناقدان ادبی و فیلسوفان هرمنوتیکی نظیر بارت، گادامر و دریدا در برابر این نظریه صفآرایی میکنند و با وجود اختلاف دیدگاههایی که با یکدیگر دارند، میتوان آنها را در طیفی قرار داد که به «نظریه استقلال معناشناختی متن» شهرت یافته است. بر طبق این رویکرد، متن دارای معنایی از پیش تعینیافته نیست تا خواننده یا مفسر به دنبال کشف آن باشد. فهم، فرایندی تولیدی است نه بازتولیدی و هدف خواندن متن گوش سپردن به سخن متن نیست بلکه شنیدن سخن متن است. در این مقاله بر آنیم تا ضمن طرح دلایل مدافعان استقلال معناشناختی متن، نقد هرش را بر این دلایل بیان کنیم.
دوره ۱۱، شماره ۲۰ - ( ۹-۱۳۸۶ )
چکیده
در این تحقیق، ویژگی پنجگانه کارآفرینی تحت عناوین توفیقطلبی، استقلالطلبی، خطرپذیری، خلاقیت و عزم و اراده برای ارزیابی نیمرخ کارآفرینی دانشجویان دانشگاه مازندران، اندازهگیری شدهاست. مطابق نتایج نظرسنجی از ۲۸۴۳ نفر از دانشجویان این دانشگاه، درحدود۲۱ درصد دارای ویژگیهای کارآفرینی هستند. میانگین امتیاز کلی دانشجویانی که دارای ویژگی کارآفرینی بودند، برابر ۶۷/۳۹ و برای گروه دانشجویان غیر کارآفرین، ۸۹/۲۹ بود. به طور کلی میانگین امتیاز کارآفرینی دانشجویان برابر ۹۲/۳۱ بود که با حداقل میانگین قابل قبول (امتیاز ۳۷) تفاوت بسیار فاحشی دارد.
از سوی دیگر، مقایسه هر یک از ویژگیهای پنجگانه کارآفرینی نشان می دهد که ویژگی عزم و اراده (با میانگین۸/۷) در مقایسه با سایر خصیصهها بیشتر در نزد دانشجویان این دانشگاه ملاحظه می شود. امتیاز ویژگیهای توفیقطلبی، استقلالطلبی، خطرپذیری و خلاقیت دانشجویان، فاصله کمی با حداقل امتیاز قابل قبول دارند.
دوره ۱۱، شماره ۴۳ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
روایتگری با استفاده از راوی سوم شخص محدود یکی از شیوههای رایج روایتگری در آثار گلشیری است ( در شازده احتجاب، بخشهایی از کریستین و کید، بخشهایی از برۀ گمشدۀ راعی، و برخی از داستانهای مجموعۀ دست تاریک دست روشن). گلشیری در این آثار ثابت کرده است که متخصصِ این شیوۀ روایتگری است و بالفعلکردنِ امکانات موجود این زمینه در زبان فارسی، یکی از بارزترین وجوه امتیازات او در داستان فارسی دهۀ چهل و پنجاه است. در مقالۀ حاضر، بنا بر شواهد و تحلیلهایی که خواهد آمد نشان دادهایم که گلشیری در روایتگری آینههای دردار، گامی فراتر نهاده و راوی محدودی را در داستان فارسی به اجرا گذاشته است که تا آن زمان در داستان فارسی سابقه نداشته است: این راوی محدود نه فقط سطح اصلی داستان بلکه سطوح زیرین آن را نیز روایت کرده و به طرزی پیچیده این سطوح را به هم پیوند داده است. مضاف بر این تمام نشانههای حضور «مؤلف مستتر» در رمان نیز به واسطۀ این راوی بر خواننده عرضه شده است. اما طرح این مباحث فقط برای پاسخ به پرسشی اساسی بوده است: در بطن این همه تلاش برای برقراری پیوند و نزدیکی میان این سطوح و شخصیتهایی موجود در هر سطح (این شخصیتها عمدتاً نویسندهاند) چرا گلشیری با راوی محدودش خط و مرزی، هر چند کمرنگ و کمپیدا ، میان آنها کشیده و این همه تلاش کرده است تا بگوید که به هم نزدیکند اما یکی نیستند؟ در پایان مقاله، این پرسش را مرتبط با نظریۀ گلشیری دربارۀ انگارۀ استقلال زیباییشناختی داستان پاسخ دادهایم.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
استقلال و خودآموزی مفاهیمی هستند که در روشهای نوین آموزش زبانهای خارجی ارزش و معنایی دوباره یافتهاند. هدف از انجام این تحقیق بررسی این مسئله است که چگونه میتوان در کلاس آموزش زبان فرانسه به زبانآموزان جهتِ داشتن استقلال در یادگیری و مهارت خودآموزی کمک کرد؟ برای ارائۀ راهکار در این زمینه ابتدا نیاز به پاسخ به این پرسش داریم که اساساً چه تفاوتی میان زبانآموزان خودآموز و غیرخودآموز وجود دارد؟ فرضیۀ ما این است که فراگیرانِ خودآموز بهطور طبیعی از «دانش ـ مهارت بودن»، «دانش ـ مهارت یادگیری» و تجربۀ زیستۀ بالاتری نسبتبه دیگران برخوردارند. بهمنظور مقایسۀ تواناییهای فراگیران خودآموز و غیرخودآموز در بهکارگیری استراتژیهای شناختی و فراشناختی، فراخوانی منتشر کردیم و از ۳۵ نفر از فراگیرانی که زبان فرانسه را کاملاً و یا نسبتاً بهصورت خودآموز فراگرفته بودند خواستیم تا به دو پرسشنامه درمورد بهکارگیری راهبردهای شناختی و فراشناختی پاسخ دهند. این دو پرسشنامه برگرفته از پولیتزر، مک گروارتی و ویلینگ است. همزمان از ۳۵ نفر از افرادی که در هیچ دورهای از یادگیری زبان فرانسه بهصورت خودآموز عمل نکرده بودند نیز خواسته شد تا به دو پرسشنامۀ فوق پاسخ دهند. نتایج این پژوهش که بهصورت آمار توصیفی ارائه شد نشان میدهد که فراگیران خودآموز در بهکارگیری هر دو گونۀ راهبردی از تواناییهای بالاتری برخوردارند. درنتیجه باید گفت که استقلال و تمام راهبردهای شناختی و فراشناختی اگرچه ممکن است بهصورت طبیعی در تمامی افراد وجود داشته باشد، اما ظهور آنها از حالت بالقوه به بالفعل در بیشتر موارد امری خود به خودی نیست و نیاز به حمایت آموزشی دارد.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
یکی از اصولی که بدون آن اجرای صحیح عدالت امکان پذیر نیست، استقلال قضایی در معنای آزادی قاضی از هر گونه مداخله و تأثیر پذیری از صاحبان قدرت و اصحاب دعوا است. این اصل در احکام اسلامی و اسناد بین المللی و نظام های مختلف حقوقی جهان پذیرفته شده است. قانونگذار ایران- قبل و بعد از انقلاب اسلامی- مقرراتی را در راستای اجرای این اصل وضع کرده است؛ هرچند کیفیت تنظیم و نگارش مقررات مذکور از جامعیت و مانعیت لازم برخوردار نیست و عملکرد دست اندرکاران و مقامات ذیربط نیز همین مقررات ناقص را نیز بی اثر کرده و استقلال قضایی را در نظام حقوقی ایران، در هاله ای از ابهام قرارداده است. در مقاله حاضر پس از تبیین مفهوم، مبانی، دلایل و اهداف استقلال قضایی، به تجزیه و تحلیل موضوع و تبیین وضعیت آن در نظام حقوقی ایران پرداخته ایم.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده در این مقاله به بررسی و نقد روش های انتخاب قاضی و تأثیر آن بر استقلال قاضی در حقوق ایالات متحده می پردازیم. سپس نگاهی تطبیقی به وضعیت حقوق ایران خواهیم داشت. در این بررسی درخواهیم یافت که اگرچه نحوه انتخاب قضات فدرال ایالات متحده فرایندی سیاسی است٬اما به دلیل وجود امنیت شغلی، فاقد تأثیر بر استقلال کارکردی قاضی است. انتخابات قضایی در سطح ایالات نیز علیرغم مشکلات و چالش هایی که درخصوص استقلال قضایی به بار آورده، دارای مزایا و منافع بسیار است، به نحوی که نظام حقوقی ایالات متحده رغبتی به کنار گذاشتن انتخابات قضایی ندارد. با مطالعه تطبیقی موضوع در نظام حقوقی ایران در می یابیم، شرایط سیاسی و اعتقادی که قانونگذار ایرانی جهت تعیین شرایط انتخاب پذیری شغل قضاوت و نحوه انتصاب قاضی معین کرده، از یک سو حقانیت دموکراتیک این مقامات را تنزل داده و از سوی دیگر ایشان را وامدار مقامات سیاسی قرار داده است.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از بنیادیترین معیارهای محاکمه عادلانه حق برخورداری از دادرسی توسط محکمهای مستقل و بیطرف است. در نظام حقوقی دنیای معاصر، این اصل یک اصل کلی حقوق به شمار میرود که اغلب اسناد بینالمللی و منطقهای حقوق بشر بر احترام به آن تأکید فراوان دارند. بدین جهت اصل موصوف در تمام نظامهای حقوقی جهان از جایگاه رفعیی برخوردار است. برای تعمیم اصل استقلال و بیطرفی قضایی که زیر بنای حق «محاکمه عادلانه» به شمار میرود، نسبت به دادرسان و دادرسیهای دیوان بینالمللی کیفری دلایل کافی وجود دارد. اساسنامه رم، سند مؤسس دیوان بینالمللی کیفری و دیگر قوانین و مقررات مرتبط با آن نیز در بر دارنده قواعدی برای تأمین و تضمین این اصل ارزشمند است. علیرغم این واقعیت، به منظور دستیابی کامل به این هدف، اساسنامه در برخی از زمینهها نیازمند اصلاح و بازنگری است. این مقاله ضمن بررسی برخی موضوعات مربوط به استقلال دیوان بینالمللی کیفری و قضات آن، سعی در مطالعه و شناسایی زمینههای تضعیفکننده این اصل دارد.
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از سازوکارهای مهم تحقق دادرسی عادلانه و حکومت قانون؛ استقلال قضایی در معنای آزادی قاضی از هرگونه اعمال نفوذ و مداخله قوای سیاسی و اصحاب دعوا است. تحقق استقلال قضایی، از یک سو مستلزم تضمین استقلال ساختاری قوه قضائیه و از سوی دیگر ایجاد سازوکارهایی برای تضمین استقلال فردی قضات است. در مقاله حاضر به تبیین و بررسی مفهوم استقلال قضایی و نیز نحوه تضمین این اصل در حقوق ایران و فرانسه پرداخته ایم. مطالعه تطبیقی حاضر نشان میدهد نظام حقوقی ایران، استقلال ساختاری قوه قضائیه را به نحو مطمئن تری در مقایسه با حقوق فرانسه مورد تضمین قرار داده است، اما در تضمین استقلال فردی قضات کاستیهایی میباشد. نویسنده مسئول مقاله: Email: mrezavijeh@yahoo.com
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۷- )
چکیده
استقلال در عمل یکی از عوامل تعیین کننده در بالابردن یادگیری و مفاهیم مربوطه می باشد. در این راستا، این تحقیق دو دسته از زبان آموزان انگلیسی در دانشگاه صنعتی اصفهان را به دو شکل استقلال در عمل و کنترل شده توسط مدرس اداره و بررسی نمود. در روزهای پایانی ترم این دو گروه در باره تصورشان نسبت به یادگیری از طریق یک پرسشنامه مورد سوال قرار گرفتند. نتایج نشان داد که "استقلال در عمل" تا حد گسترده ای تعیین کننده دیدگاه فراگیران به موضوع یادگیری می باشد. کلاس تحت شرایط استقلال عمل به مبزان معنا داری در مقوله "انگیزش" که یکی از مفاهیم مربوط به یادگیری است ارتقا نشان داد.دو مولفه دیگر یادگیری یعنی "عملکرد" و " خود اندیشی" نیز به شکل متمایزی در گروه مستقل نسبت به گروه کنترل شده دچار دگرگونی شدند.همچنین مطالعه متغیر جنسیت بر تفاوت معنا داربین دو گروه تاکید داشت. نتایج این تحقیق بیانگر اهمیت پرورش استقلال عمل در فرگیران می باشد
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
آگاهی نسبت به اینکه مرز دخالت کیفری از مداخله غیر کیفری در قلمرو آزادی فردی در فضای سایبر چیست، پرسشی است که در بحث از مبانی جرمانگاری به آن پرداخته میشود. مبانی جرمانگاری جرائم سایبر درواقع تبیین مینماید که چه نوع رفتاری میتواند در فضای سایبر عنوان مجرمانه به خود بگیرد. این فرآیند مبتنی بر مبانی استواراست که برخی از آن مبانی جهت تحدید دامنهی جرمانگاری و توجیه اخلاقی آن مانع ایجاد مینمایند همچون اصل صدمه و اصل استقلال فردی. برخی نیز، در جهت حمایت از گسترش دامنه جرمانگاری سخن به میان میآورد همچون اصل قیم مآبی قانونی و اصل مصلحت عمومی که بهعنوان الگو و راهنما معین مینمایند که چه اعمالی بایستی از دایره اقتدار دولت خارج گردند. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این پرسشها است که دو نظام قانونگذاری کیفری ایران و آلمان تا چه اندازه تحت تأثیر مبانی جرمانگاری جرائم سایبر رفتارهایی را در قلمرو مداخلههای کیفری قرار میدهد؟ دستاوردهای حقوق کیفری آلمان در این زمینه تا چه اندازه در حقوق ایران قابلیت بهرهبرداری دارد؟ یافتههای پژوهش نشان میدهد قانونگذار آلمان در جرمانگاری جرائم سایبر مبتنی بر یک نظام لیبرال که در آن مبنا اصالت فرد و آزادی افعال انسانها است بیشتر تحت تأثیر اصل صدمه واقع گردیده است منوط بر اینکه، ضرر شدید باشد. لیکن قانونگذار ایران در کنار تأثیرپذیری از اصل صدمه، با تفسیری متفاوت، صدمه به اخلاق، ارزشهای اسلامی و اجتماعی را مبنا قرار داده است و این رویکرد قانونگذار ایران با مبانی چون اصل قیم مآبی قانونی و اصل مصلحت عمومی توجیه میشود.
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده
اعتبار اسنادی از زمان پیدایش تا کنون دستخوش تحولاتی در عرصه دکترین و آرای قضایی بوده است. محل بیشتر این مباحث و نظریه ها پیرامون دامنه ی استقلال این سند از قرارداد پایه ی موجد آن و استثنائات وارد بر این استقلال می باشد. اصل استقلال اعتبار اسنادی در جهت سرعت بخشیدن و اعتماد سازی در روابط تجاری بین المللی به وجود آمده است، لکن این تنها یک بعد قضیه است. در بعد دیگر امکان سو استفاده از این اصل همواره وجود داشته است. چه بسا اسنادی را که ذی نفع جهت مطالبه به بانک ارائه می نماید تقلب آمیز و باطل باشد؛ چه بسا قرارداد پایه از اساس باطل بوده و نوعی سوء استفاده و مطالبه بلاوجه از طریق اعتبار اسنادی صورت گیرد. نخستین گام ها در مسیر محدود نمودن دامنه اطلاق اصل استقلال اعتبار اسنادی از طریق به رسمیت شناختن استثنای "تقلب" و " عدم مشروعیت" برداشته شد. ولی قید و بندهای این اصل تنها به این دو بحث محدود نماند. پیدایش استثنائی جدید همچون «بطلان» محل اختلاف نظر و تضارب آرا در میان رویه قضایی و دکترین بوده است.
دوره ۲۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
منظور از استقلال مدیران، توانایی تفکر و تصمیمگیری آزادانه با در نظر گرفتن منافع شرکت و سهامداران و بدون تأثیرپذیری از عواملی است که باعث ایجاد تضاد منافع با حقوق شرکت میگردد. بیتردید استقلال مدیران بهطور قابلتوجهی توانسته است کارایی هیئت مدیره شرکتها را افزایش دهد و در این میان فرض اولیه پیوسته آن بوده که مدیران شرکتهای تجاری تنها بر اساس شایستگیهای خود و بدون توجه به منافع شخصی یا وابستگیهای عاطفیشان، بهصورت مستقل تصمیم میگیرند. این مقاله با روش توصیفی – تحلیلی به دنبال آن است تا اثبات نماید که امروزه صحبت از اطلاق فرض استقلال مدیران که در مقام تصمیمگیری برای آنها تصور شده به دلیل هنجارها، تغییرات و تعصب ساختاری و واقعیتهای روانشناختی همچون تفکر گروهی حاکم در هیئت مدیرهها درست نیست و چهبسا مدیران به دلیل وجود تمایل به حفظ جایگاه، علایق مشترک و روابطشان با مدیران دیگر در عمل تمایلی به استناد به این حق خود نداشته باشند