جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای ایزدی جیران

سمیه کاظمی، اصغر ایزدی جیران،
دوره ۴، شماره ۱۱ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده

مقالۀ پیش­رو با رویکرد انسان‌شناسی وبا هدف فهم زیبایی‌شناسی فرهنگی آیین نخل‌گردانی در ابیانه انجام شده است. به‌دلیل مهاجرت جوانان از ابیانه بررسی بخش زندۀ فرهنگ به صورتی که فرهنگ گذشته نیز در آن حفظ شده باشد، تنها در موقعیت‌هایی چون نخل‌گردانی امکان­پذیر است. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش‌هاست که معیارهای زیبایی‌شناسی در فرهنگ ابیانه چیست و این معیارها چگونه در آیین نخل‌گردانی به­کار گرفته می‌شوند؟ پژوهش پیش­رو با روش میدانی انجام گرفته‌ و برای گردآوری داده‌ها از مشاهدۀ مشارکتی، مصاحبه، فیلم‌برداری، عکس‌برداری و نیز از تاریخ شفاهی و اسناد تصویری- تاریخی استفاده شده‌ است. تحلیل داده‌ها به شیوۀ مردم‌نگاری است و پس از تحلیل فرهنگی اجزای آیین، کل فرایند نخل‌گردانی و مفاهیم آن بررسی و مفهوم پروری شده است. براساس نتایج این پژوهش، درخشش، تناسب، تعادل و حرکت مهم‌ترین معیارهای زیبایی‌شناسی مردم ابیانه است. زیبایی‌شناسی آیینی در فرهنگ ابیانه نشان می‌دهد آنچه در مناسک با هدف ارضای زیبایی‌شناسی مخاطب قدسی و برای خوشنودسازی او برای دریافت قدرت و حفاظت از تبار انجام می‌گیرد، ابتدا زیبایی‌شناسی خودِ کنش­گران را ارضا می‌­کند. تزیین درخشان در فرهنگ ابیانه با حیات، و جدایی از آن با حرکت به‌­سوی مرگ برابر است؛ بنابراین، ایجاد حیات اجتماعی و حفاظت از آن، کارکرد هنر تزیینی در جامعۀ ابیانه است.
اصغر ایزدی جیران،
دوره ۶، شماره ۱۹ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۷ )
چکیده

اتنوگرافی خیابانی نوع بسیار اخیری از اتنوگرافی است که تلاش می­کند با حرکت اتنوگرافر در فضاهای عمومی و بازِ شهری موضوعات فرهنگیِ در حرکت را بررسی کند. پژوهش اتنوگرافیک حاضر در خصوص «ماشین­های محرمی» در شهر تهران گونۀ ویژه­ای از اتنوگرافی خیابانی را نشان می­دهد که در آن اتنوگرافر با ماشین خود دربارۀ ماشین­ها تحقیق می­کند. نگارنده اصطلاح «ماشین­نگاری» را برای بیان ویژگی­های نظری و روش­شناختی این نوع از پژوهش ابداع کرده­ است. پژوهشِ ماشین­نگارانۀ حاضر نشان می­دهند که چگونه افراد از ماشین به­عنوان تجربۀ ماشین‌مند خود در بسترهای روزمره و مناسکی استفاده می­کنند، چگونه ماشین­ها را به «بدن­های ثانویه» بدل می­سازند، و چگونه اندیشه­ها و احساسات از خلال دستکاری­های ماشین­ها منتقل می­شوند.
این مقاله با حرکت از شاخه­ها و رویکردهای انسان­شناسی اشیا/ انسان­شناسی فرهنگ مادی و انسان­شناسی حس­ها / انسان­شناسی حسی تلاش کرده است تا ماشین را از خلال ابعاد حسی آن، یعنی ابعاد دیداری، شنیداری، بساوایی و به­ویژه حرکتی تحلیل کند. اساساً ماشین­های محرمی بیانگر بُعد حرکتی مناسک محرم در تهران هستند. حرکت ماشین­ها به ظاهر و صداهای عزادارانۀ محرمی ماشین­ها ویژگی­ای پیوندی می­دهد که از طریق آن چشم­اندازها و گوش­اندازهای جدیدی پدید می­آیند. دستاورد مهم دیگر این مقاله طرح ایدۀ «اتنوگرافی در حرکت» است که به انسان­شناسان یاد می­دهد تا جهان فرهنگی ـ اجتماعی را در حرکت و با حرکت از نو مفهوم­بندی کنند. بدین ترتیب باید به جای مشاهدۀ مشارکتی به­عنوان روش اصلی و کلاسیک انسان­شناسی از «حرکت مشارکتی» استفاده کرد.
 


صفحه ۱ از ۱