دوره 6، شماره 23 - ( 1397 )                   جلد 6 شماره 23 صفحات 218-201 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- مدرس زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر
2- استاد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر
3- استاد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر
چکیده:   (7355 مشاهده)
استان بوشهر را بی‌تردید از استان­های تاریخی کشور می­توان به‌شمار آورد. این استان از نظر فرهنگ عامیانه، یکی از غنی­ترین گنجینه‌های ایران‌زمین است. این گنجینۀ عظیم،
به­ویژه در موسیقی آیینی، نوحه‌خوانی و مرثیه‌سرایی، بیشتر نمود دارد. با توجه به
خرده­فرهنگ­های سنتی و شرایط خاص جغرافیایی موجود در این استان، مرثیه­های عامیانه در آن جایگاهی مهم دارد. در این پژوهش بنا بر ­این ­است تا به شیوه‌ای تحلیلی، گونه‌شناسی مرثیه­ها در این استان، بررسی شود. شیوۀ این پژوهش کتابخانه‌ای است؛ اما در برخی از مورد‌ها از شیوۀ میدانی نیز استفاده شده ‌است. هدف اساسی این نوشتار، شناخت مرثیه­های عامیانه در زمینه‌های خاص؛ از­جمله سنج و دمام، ذکرخوانی، عَلَم، کتاب‌خوانی، پیش‌خوانی، پامنبری، سینه‌زنی ­دوره‌ای، لایی‌لایی گهوارۀ علی‌اصغر(ع)، سرود حجله‌گاه قاسم (ع)، چاووش، روضه‌‌خوانی، شبیه‌خوانی ذوالجناح، صبحدم، شبیه‌خوانی شام غریبان و دیگر مرثیه­های به‌کار گرفته شده در آیین‌های عزاداری استان بوشهر است. یافته‌های این نوشتار، علاوه بر گونه‌شناسی مرثیه­های استان بوشهر، نشان­دهندۀ تأثیر این مرثیه­ها از نظر زبان، بیان، اندیشه، موسیقی و قالب، بر ادبیات آیینی این استان است.
متن کامل [PDF 466 kb]   (3332 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نقد و نظریه‌های فرهنگ و ادب عامه
دریافت: 1397/9/27 | پذیرش: 1397/9/27 | انتشار: 1397/9/27

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.