دوره 2، شماره 3 - ( 1393 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 152-131 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aadelkhani H, Behzadi AndouhJerdi H, Farbod M S. The role of storyteller in the process of Amoreh folk Stories. CFL 2014; 2 (3) :131-152
عادلخانی حسن، بهزادی اندوهجردی حسین، فربد محمد‌صادق. نقش قصه‌گو در پردازش قصه‌های عامیانۀ آمره. فرهنگ و ادبیات عامه. 1393; 2 (3) :131-152

1- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز
2- هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز
3- هیات علمی گروه مردم‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز
مطالعه و تحلیل علمی جلوه‌های گوناگون ادبیات عامه موجب درک شایسته‌تر ماهیت، عناصر سازنده درونی و عوامل تأثیرگذار در پردازش فرهنگ شفاهی می‌گردد. قصه‌گویی یکی از کهن‌ترین اشکال ادبیات شفاهی است. در روزگاران کهن، قصه‌گوها تاریخ، سنت، مذهب، آداب، قهرمانی‌ها و غرور قومی را از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌کردند. اصولا قصه زمانی شکل می‌گیرد و عینیت می‌یابد که از زبان راوی نقل شود. قصه‌گو یا راوی خواه ناخواه خویشتنِ خویش را در قصه می‌بیند و برای جلب نظر شنونده یا خواننده، از ذوق و هنر خویش برای تبیین هرچه بیشتر قصه کمک می‌‌گیرد. این عوامل ‌موجب ایجاد تغییراتی در ساختار و محتوای قصه می‌شود. پژوهش حاضر به نقش قصه‌گو در شکل‌گیری قصه می‌پردازد و درپی یافتن دلایلی است که سبب می‌شود قصه‌گو در روند قصه تغییراتی پدید آورد. نکته‌ای که توجه نگارنده را هنگام ضبط و گردآوری قصه‌های آمره طی دو دهه به خود جلب کرده، وجود روایات متعدد یا متفاوت از قصه‌ای واحد به‌سبب تعدد قصه‌گویان و تصرف آنان در قصه است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1393/3/12 | پذیرش: 1393/4/21 | انتشار: 1393/6/1