مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- دانشیار زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه علّامه طباطبائی، تهران، ایران ، sh_tayefi@yahoo.com
2- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
3- دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
     ادبیات شفاهی در حقیقت تاریخ و فرهنگ گویای یک ملت است و داستان اصلی و کرم از داستان‌های معروف ادبیات ترکی است که به صورت شفاهی و سینه­به­سینه انتقال یافته و در نهایت به صورت مکتوب درآمده است. این پژوهش به تحلیل ساختار روایی این داستان، بر پایۀ الگوی روایی گریماس پرداخته است و هدف از آن تشخیص و تحلیل عناصر روایی، و تبیین کارکردهای آن در ساختار این داستان است. از داستان اصلی و کرم چندین روایت و نسخۀ مکتوب وجود دارد که نسخۀ مورد استناد ما، نسخۀ سیروس قمری است. در این پژوهش به روش تحلیل کیفی و کمّی و با بهره­گیری از مطالعات کتابخانه­ای و اَسنادی زنجیره­های روایی، الگوی کنشی و مربع معناشناسی را در داستان اصلی و کرم تحلیل و بر مبنای نظریۀ گریماس، روایت­شناسی کرده­ایم. دستاوردهای پژوهش گویای آن است که این داستان طرح و پیرنگی منسجم دارد و مؤلفه‌های شش­گانۀ الگوی کنشیِ روایت‌شناسی گریماس، تطابق معناداری با اجزای روایت در آن دارد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه ترکی
دریافت: 1402/11/30 | پذیرش: 1403/2/14