دوره 10، شماره 45 - ( 1401 )                   جلد 10 شماره 45 صفحات 34-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kohestani Andarzi H, Khosravi K. Locating Geographical Names in the Region of Kohgiluyeh and Boyar Ahmad, Emphasizing the Myth of Khosrow's Journey to Mount Dana Based on Historical Sources and Archaeological Research. CFL 2022; 10 (45) :1-34
کوهستانی اندرزی حسین، خسروی کاووس. مکان ‌یابی نام ‌های جغرافیایی در منطقۀ کهگیلویه و بویراحمد با تأکید بر اسطورۀ سفر کی‌خسرو به کوه دنا، براساس منابع تاریخی و پژوهش‌ های باستان ‌شناسی. فرهنگ و ادبیات عامه. 1401; 10 (45) :1-34

1- دانشگاه بیرجند ، hkoohestani@birjand.ac.ir
2- دانشگاه بوعلی سینا
اسطوره‏ها در نگاهداشت فرهنگ و آداب و رسوم کهن ایران‏زمین جایگاه خاصی دارند. یکی از مهم‏ترین اسطوره‏های رایج در میان ساکنان بومی شهرستان‏های بویراحمد و دنا، اسطورۀ سفر کی‏خسرو، پادشاه کیانی ایران‏زمین به کوه دنا واقع در نزدیکی شهر سی‏سخت است. پژوهش حاضر براساس شیوۀ تاریخی ـ تحلیلی و تطبیقی است که براساس مطالعات کتابخانه‏ای و مستندات و باستان‏شناسی انجام شده است. با توجه به اینکه اسطورۀ سفر کی‏خسرو نه‏تنها در افواه و اذهان مردم منطقۀ بویراحمد و دنا، بلکه در مناطق جغرافیایی و اسامی اماکن آن به‏وضوح  می‏توان آن را دید و شنید و ازجمله اسطوره‏هایی به‏شمار می‏آید که نه‏تنها قرابت ماهوی آن را در اسطوره‏های سایر ملل می‏توان یافت بلکه در کتب تاریخی به‏ویژه شاهنامۀ فردوسی می‏توان آن را مطالعه کرد؛ به همین‏سبب پرداختن به مطالعۀ اسطورۀ ذکرشده ضروری به‏نظر می‏رسد. بنابراین مکان‏یابی نام‏های جغرافیایی اسطورۀ کی‏خسرو با اهداف و پاسخ به پرسش‏های اصلی پیش‏رو انجام پذیرفت: مهم‌ترین منابع مکتوب موثقی که به اسطورۀ سفر کی‏خسرو به کوه دنا اشاره کرده‏اند کدام‌اند؟ تا چه حد می‏توانیم درمورد اسطورۀ سفر کی‏خسرو به کوه دنا، به مدارک باستان‏شناختی استناد کنیم؟ علاوه‏بر شاهنامۀ فردوسی، در منابع دست اول تاریخی که در قرون سوم و چهارم هجری توسط مورخان اسلامی نوشته شده‏اند ازجمله ابن‏اثیر، حمدالله مستوفی، حمزۀ اصفهانی و گردیزی به اسطورۀ کی‏خسرو از منظر واقعۀ تاریخی اشاره شده است. از مهم‏ترین مدارک و شواهد باستان‏شناختی مرتبط با اسطورۀ کی‏خسرو، تل‏خسرو در نزدیکی یاسوج است که هانیس گاوبه، باستان‏شناس اتریشی آنجا را کاوش کرده است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه لری و بختیاری
دریافت: 1400/11/12 | پذیرش: 1401/4/15 | انتشار: 1401/4/23