دوره 5، شماره 14 - ( 1396 )                   جلد 5 شماره 14 صفحات 22-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afkhami B, Zeinali Onari M. Representation of intangible heritage "SARAY" in the cultural Ardabil female citizens. CFL 2017; 5 (14) :1-22
افخمی بهروز، زینالی اُناری محمد. بازنمایی میراث ناملموس «سارای» در فرهنگ شهروندان زن اردبیل1. فرهنگ و ادبیات عامه. 1396; 5 (14) :1-22

1- عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی
2- کارشناس‌ارشد پژوهشگری اجتماعی
«سارای» جزو میراث معنوی مردم آذربایجان است که در فرهنگ، تفکر و نوع نگاه آنان ریشه دارد؛ به‌ گونه­ای که در ادبیات شفاهی، موسیقی، داستان و شعر جلوه‌گر شده است. در این پژوهش به میراث فرهنگی ناملموس به‌عنوان سرمایه‌ای فرهنگی نگریسته می‌شود که می‌تواند زمینه‌ساز اراده، مقاومت و استدلالات فردی کنشگران حال حاضر جامعه برای گذر از بحران‌های فرهنگی و اجتماعی قرار گیرد. بازنمایی مفهومی از افلاطون است که در ایده و عمل اندیشمندان متأخر در حوزۀ میراث معنوی ظهور یافته و امروزه بحث اصلی دانشگاهی است. این تحقیق به روش کیفی انجام‌ شده است و ماهیتی توصیفی و پدیدارشناختی دارد و هدف از آن مطالعۀ پایداری ارزش‌های معنوی و یا بازنمایی آن در زندگی شهری مردم اردبیل با مطالعۀ میراث معنوی سارای در زندگی امروزی زنان شهر اردبیل است. میراث فرهنگی ناملموس دربردارندۀ ارزش‌های تاریخی، فرهنگی، معنوی، علمی، زیبایی‌شناسی و ارزش روح زمانه است و می‌تواند در رشد و تحرک ارزش‌های مشترک و بازنمایی ارزش‌ها در زندگی روزمرۀ مردم مؤثر باشد. داستان «سارای» از روال‌های زندگی دیرین مردم ایران و منطقۀ آذربایجان پرده برداشته است و از سویی به وجود فرهنگ مقاومت و اخلاق­مدار این منطقه اشاره دارد و امروزه می‌تواند در احیای ارزش‌های اخلاقی، تعهد به خانواده برای نسل‌های حال و آینده بازنمایی و ارائه شود.

دریافت: 1395/2/18 | پذیرش: 1396/3/1 | انتشار: 1396/4/3