دوره 4، شماره 11 - ( 1395 )                   جلد 4 شماره 11 صفحات 128-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kazemi S, Izadi-Jeiran A. Vital Decoration: The Cultural Aesthetics of Nakhlgardani Ritual of Abyane Village. CFL 2016; 4 (11) :109-128
کاظمی سمیه، ایزدی جیران اصغر. تزیین حیات‌بخش: زیبایی‌شناسی فرهنگی آیین نخل‌گردانی روستای ابیانه. فرهنگ و ادبیات عامه. 1395; 4 (11) :109-128

1- مدرس دانشگاه پیام نور اصفهان
2- استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
مقالۀ پیش­رو با رویکرد انسان‌شناسی وبا هدف فهم زیبایی‌شناسی فرهنگی آیین نخل‌گردانی در ابیانه انجام شده است. به‌دلیل مهاجرت جوانان از ابیانه بررسی بخش زندۀ فرهنگ به صورتی که فرهنگ گذشته نیز در آن حفظ شده باشد، تنها در موقعیت‌هایی چون نخل‌گردانی امکان­پذیر است. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش‌هاست که معیارهای زیبایی‌شناسی در فرهنگ ابیانه چیست و این معیارها چگونه در آیین نخل‌گردانی به­کار گرفته می‌شوند؟ پژوهش پیش­رو با روش میدانی انجام گرفته‌ و برای گردآوری داده‌ها از مشاهدۀ مشارکتی، مصاحبه، فیلم‌برداری، عکس‌برداری و نیز از تاریخ شفاهی و اسناد تصویری- تاریخی استفاده شده‌ است. تحلیل داده‌ها به شیوۀ مردم‌نگاری است و پس از تحلیل فرهنگی اجزای آیین، کل فرایند نخل‌گردانی و مفاهیم آن بررسی و مفهوم پروری شده است. براساس نتایج این پژوهش، درخشش، تناسب، تعادل و حرکت مهم‌ترین معیارهای زیبایی‌شناسی مردم ابیانه است. زیبایی‌شناسی آیینی در فرهنگ ابیانه نشان می‌دهد آنچه در مناسک با هدف ارضای زیبایی‌شناسی مخاطب قدسی و برای خوشنودسازی او برای دریافت قدرت و حفاظت از تبار انجام می‌گیرد، ابتدا زیبایی‌شناسی خودِ کنش­گران را ارضا می‌­کند. تزیین درخشان در فرهنگ ابیانه با حیات، و جدایی از آن با حرکت به‌­سوی مرگ برابر است؛ بنابراین، ایجاد حیات اجتماعی و حفاظت از آن، کارکرد هنر تزیینی در جامعۀ ابیانه است.

دریافت: 1394/5/10 | پذیرش: 1395/8/19 | انتشار: 1395/8/22