دوره 9، شماره 37 - ( 1400 )                   جلد 9 شماره 37 صفحات 71-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Behzadi N, Mokhtabad Amraie M, Sharifzadeh M. A Comparative Study of Repetitive Symbolic Elements of the Myth of Hero in Siavash's Mourning and Imam Hussein’s Tazieh: Genette's Hypertextual Approach. CFL 2021; 9 (37) :39-71
بهزادی نینا، مختاباد امرئی مصطفی، شریف زاده محمدرضا. تطبیق عناصر تکرارشوندۀ نمادینِ اسطورۀ قهرمان در سوگ سیاوش و تعزیۀ امام‌ حسین(ع) با رویکرد بیش‌متنیِ ژنتی. فرهنگ و ادبیات عامه. 1400; 9 (37) :39-71

1- عضو هیات علمی گروه هنر و معماری دانشگاه آزاداسلامی واحد یادگارامام خمینی ره(شهرری) ،تهران ،ایران
2- استاد گروه هنر و معماری، دانشکده هنر، دانشگاه تربیت مدرس (نویسنده مسئول)، تهران،ایران. ، mokhtabm@modares.ac.ir
3- دانشیارگروه پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری ، واحد تهران مرکزی ،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران،ایران.
باورهای دینی با اسطوره شکل می­گیرند و قهرمانان و امامان معصوم همواره از اسطوره­ها و بن­مایه­های تکرارشوندۀ مقدس و هویت­بخشِ فرهنگ ایرانی به­شمار می­آیند که در ناخودآگاه، باور و سنن عامۀ مردم جای دارند. آن­ها با آرمان مشترک، سرنوشت و رسالت مشابه بر
شکل­گیری متون مختلف ادبی و هنری ازجمله شاهنامۀ فردوسی و نمایش تعزیه اثرگذار
بوده­اند. رمزگشایی معنایی از نمادهای اسطوره­ای و تکرارشونده و میزان تأثیرپذیری قهرمانان از یکدیگر، در
دو متن قبل و بعد از اسلام، درخوانشی بینانشانه­ای، با رویکرد بیش­متنیت ژنتی، یکی در داستان «سیاوشِ» شاهنامه (پیش­متن) و دیگری تعزیۀ امام ­حسین(ع)، به­منزلۀ بیش­متن و نیز چگونگی برگرفتگی یا گشتار روایت متنی به روایت نمایشی، هدف تحقیق است. بعد از بیان مبانی نظری، تطبیق نمادهای اسطوره­ای مربوط به قهرمانان دو متن و درنتیجه، اشتراکات و افتراقات در جدول­هایی ارائه شده است. این پژوهش درپی پاسخ به این پرسش است که وجود چه عناصر و نمادهای مشترک یا منحصربه­فردی در تفکر و اعمال قهرمان ایرانی، گاه در شخصیتی زمینی ـ اسطوره­ای و گاه مذهبی ـ تاریخی و آسـمانی تجلی می­یابد که سبب احیا، تکرار و بازتولید هرسالۀ بزرگداشت سوگشان، با نمادهای آئینی مشابه می­شود؟ روش پژوهش توصیفی ـ تطبیقی و تحلیل محتوای متن از نوع کیفی و استفاده از اسناد کتابخانه­ای است. درنتیجه، در همان­گونه­گی­ها می­توان به نمادهای هالۀ نور، اسب همه­چیز­فهم، عدد سه مقدس، سپیدی جامه، حضور فرازمینی­ها و... و در تراگونه­گی­ها به نماد ایزد نباتی، گذر از آتش، عنصر پَرسیاوشان، ذوالفقار و زره سحرانگیز و... اشاره کرد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرهنگ عامه
دریافت: 1399/8/21 | پذیرش: 1399/10/21 | انتشار: 1399/12/10