دوره 8، شماره 36 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 36 صفحات 29-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

aliani F, rezayati M, cheraghi R. The Pathology of Folklore Literature Theses in Iran. CFL 2021; 8 (36) :1-29
URL: http://cfl.modares.ac.ir/article-11-45963-fa.html
آلیانی فرشته، رضایتی محرم، چراغی رضا. آسیب‌شناسی پایان‌نامه‌های ادبیات عامه در ایران. فرهنگ و ادبیات عامه. 1399; 8 (36) :1-29

URL: http://cfl.modares.ac.ir/article-11-45963-fa.html


1- دانشجوی دانشگاه گیلان ، fereshteh.aliani@gmail.com
2- استاد دانشگاه گیلان
چکیده:   (1679 مشاهده)
ادبیات عامه در ایران دانشی بسیار نوپاست و در مقایسه با کشورهای دیگر پژوهش­های زیادی درباره آن صورت نگرفته است. همین مقدار پژوهشی که به لحاظ کمی و کیفی دربارۀ آن انجام شده است، تأثیر بسزایی در معرفی این رشته دارد. یکی از مهم­ترین پژوهش­هایی که در ایران در دانشگاه­ها صورت می­گیرد و نتیجه کار فشرده پژوهشگران دانشگاهی است، پایان­نامه­هاست. پایان­نامه­ها در این عرصه اگر درست و متقن نوشته شوند، می­توانند در حل بسیاری از مشکلات علمی رشتۀ ادبیات عامه که دانشی جدید است، مؤثر و کارساز باشند و به نتایج سودمند و علمی بدل شوند. در مقاله حاضر مجموع 100 پایان­نامه،­ که در سامانه ایران­داک ثبت شده است، به‌صورت رندمی انتخاب و ارزیابی شدند. هدف از انجام این پژوهش روشن شدن وضعیت بخشی از پژوهش­های دانشگاهی در این زمینه و نقد سازنده آن­ها به‌منظور تقویت بنیان­های پژوهشی در این رشته علمی است. روش تحقیق توصیفی ـ تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه­ای با رویکرد آسیب­شناسانه است. اصلی­ترین یافته­های این پژوهش نشان می­دهد، بیشتر پایان­نامه­هایی که مورد مطالعه قرار گرفته، توصیفی­اند، به نتایج جدیدی نرسیده‌اند و در بخش کلیات معمولاً تقلیدی عمل کرده­اند. در ساختار اصلی پایان­نامه­ها کلیشه ملال­آوری دیده می­شود. به پیشینه تحقیق درست توجه نشده است. از منابع معتبر استفاده نشده است و در کل  رویکرد مسئله­محور و دانشگاهی ندارند. از 100 پایان­­نامه بررسی­شده، تنها 17 پایان­نامه رویکرد علمی دارند و مسئله­محورند. توصیفی و گردآوری بودن پایان­نامه­های دانشگاهی در این رشته نشان­دهنده ابتدایی بودن پژوهش­های ادبیات عامه در ایران است. ازآنجا که پژوهش درباره هر مسئله­ای در هر کشوری با گردآوری آغاز می­شود و سپس به مرحله پختگی و تحلیل می­رسد، باید گفت هنوز این رشته در ایران در مرحلۀ اولیه است؛ هرچند در سال­های اخیر گام­های خوبی برداشته شده است.
متن کامل [PDF 550 kb]   (1204 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نقد و نظریه‌های فرهنگ و ادب عامه
دریافت: 1399/6/22 | پذیرش: 1399/8/28 | انتشار: 1399/11/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.