دوره 8، شماره 36 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 36 صفحات 127-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimi A, Rahimi M. Personality Types and Animal Symbols in Proverbs and Folk Culture Based on Alfred Adler's Theory. CFL 2021; 8 (36) :99-127
رحیمی ابوالقاسم، رحیمی مهدی. تیپ‌های شخصیتی و نمادهای جانوری در امثال و حکم و فرهنگ عامه بر اساس نظریه آلفرد آدلر. فرهنگ و ادبیات عامه. 1399; 8 (36) :99-127

1- استادیار زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه حکیم سبزواری ، hsu.rahimi@gmail.com
2- استادیار ادبیات تطبیقی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
تحلیل متون ادبی با بهره­گیری از نظریه­های روان­شناختی که ذیل عنوان نقد روان­شناختی و گاه مبتنی بر آموزه­های فروید و نقد روان­کاوانه از آن یاد می­شود، رویکردی کاربردی ـ عمل­گرا در مواجهه با متن ادبی ­است؛ رویکردی میان­رشته­ای که دو حوزه از علوم انسانی را به هم پیوند می­دهد و دریچه­هایی تازه را بر درک متن می­گشاید. مسئله شخصیت و نیز، چگونگی و چندگانگی تیپ­های شخصیتی، حوزه اصلی کاربرد روان­شناسی در واقعیت پیش روی دنیای بیرونی است. آگاهی از این مقوله، به بهبود روابط اجتماعی و چگونگی تعاملات سازنده منجر می­شود. تیپ­های شخصیتی نه­تنها در عینیت بیرونی و در روابط آشکار اجتماعی، که در متون ادبی نیز ظاهر می­شوند و به ایفای نقش می­پردازند که فراتر از این، جانوران نمادین به­کار رفته در گستره ادبیات عامه و امثال ­و حکم، در کارکردی ژرف و عمیق، می­توانند نمودبخش تیپ‌های شخصیتی باشند. آلفرد آدلر، پیش­گام روان­شناسی اجتماعی و صاحب نظریه روان‌شناسی فردی، با معرفی چهار تیپ شخصیتی، یکی از اثرگذارترین نظریه­ها را در این حوزه ارائه کرده­ است. جستار پیش­رو، مبتنی بر این چارچوب نظری و با روش توصیفی ـ تحلیلی به بررسی گزین‌گویه­های ادبی و فرهنگ عامه پرداخته و روایی این نظریه را در گستره شماری از گزاره‌های ادبی و باورهای عامه، نشان داده است. پژوهش حاضر، به­مثابه نخستین پژوهشی که نظریه مذکور را از حوزه یک یا چند اثر منسجم، به گستره تاریخی ـ کاربردی گزین­گویه­های ادبی و فرهنگ عامه برده است، نشان می­دهد که چگونه گزین‌گویه­ها به­دلیل اتکا بر انگاره­های فرهنگی و با توجه به ماهیت موجز و تأثیرگذار خویش، حیوانات نمادین ـ سمبلیک را در هیئت تیپ­های شخصیتی روان­شناختی بازتاب می­دهند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1399/6/7 | پذیرش: 1399/8/28 | انتشار: 1399/11/10