دوره 9، شماره 37 - ( 1400 )                   جلد 9 شماره 37 صفحات 258-229 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabatabaie S H, momeni E. Concept of Taboo in Sarkavir Folklore. CFL 2021; 9 (37) :229-258
طباطبایی سیدحسین، مومنی الهام. مفهوم تابو در فرهنگ عامۀ مردم سرکویر. فرهنگ و ادبیات عامه. 1400; 9 (37) :229-258

1- دانشگاه مازندران
2- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه الزهرا ، momenielham93@gmail.com
فرهنگ شفاهی اقوام ایرانی دنیایی رمزآلود و دست­ناسوده است که بررسی محتوایی ظرایف آن می­تواند چشم­اندازهای تازه­ای به دنیای مردم­‌شناسی و جامعه‌شناسی انسانی بگشاید. پژوهش پیش­رو می­کوشد با بیان و بهره‌گیری از عناصر فرهنگی و اعتقادات عامۀ مرسوم در میان مردمان منطقۀ سرکویر جنوب استان سمنان و در مجاورت دشت کویر، به تبیین و تحلیل جایگاه مفهوم تابو در میان مردم این دیار بپردازد. این جستار با بهره­گیری از شیوۀ مشاهدۀ مستقیم و مبتنی بر مصاحبه، مشاهده و تحلیل داده­ها به معرفی و شناسایی بخشی از فرهنگ عامۀ اقوام ایرانی و تحلیل ریشه­های کهن افکار تابوآفرین پرداخته است. در این راستا، مضامین تابو در ادب شفاهی مردم منطقۀ مورد پژوهش در دو دستۀ کلی تحلیل شده است: پارۀ نخست در حوزۀ واژه­های تابو و مفردات زبانی و پارۀ دوم شامل تابوهای ممنوعیت آداب و سنن رفتاری و مادی است. در نوشتار حاضر، تابوهای رفتاری درپیوسته با ازدواج، مردگان و آداب سوگواری، تابوهای نام افراد، پیشه­ها و دیگر تابوهای اجتماعی بر بنیاد روایت راویان بومی و محلی تحلیل محتوایی شده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مردم شناسی
دریافت: 1399/6/4 | پذیرش: 1399/10/21 | انتشار: 1399/12/10