دوره 8، شماره 34 - ( 1399 )                   جلد 8 شماره 34 صفحات 185-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

azarshab A, Askari khanghah A, Mir Eskandari F, Baseri A. The Anthropological Perspective on a Selection of Works Written in the Field of Popular Literature of the Balochi People. CFL 2020; 8 (34) :157-185
آذرشب عطیه، عسگری خانقاه اصغر، میراسکندری فریبا، باصری علی. چشم‌اندازی مردم‌شناختی به گزیدۀ آثار نگاشته‌شده در حوزۀ ادبیات عامۀ قوم بلوچ. فرهنگ و ادبیات عامه. 1399; 8 (34) :157-185

1- دانشجوی دکتری مردم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
2- ؛ استاد گروه مردم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی، تهران، ایران. ، Asq.asqari_khanqah@iauctb.ac.ir
3- استادیار گروه مردم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
چکیده:   (2067 مشاهده)
مقاله حاضر با روشی توصیفی ـ تحلیلی و با هدف انجام تحلیل مضمونی ـ کیفیِ قوم­نگارانه، درپی بازخوانی و برشمردن مختصات مطالعاتی است که در حوزه فرهنگ و ادبیات عامه قوم بلوچ در دست است. بر این اساس، با ارائه شمایی کلی و توصیفی وبا دسته­بندی و استخراج شاخصه­های این آثار، ظرفیت­های پژوهشی آن­ها از نظر مؤلفه­های نظری و روشی ارزیابی شده است. بر اساس یافته­ها، می­توان دو دسته از آثار را در این حوزه شناسایی کرد؛ نخست، آثاری که در آن­ها صرفاً به جمع­آوری داده­ها و یا انتظام­بخشی به متون فولکلوریک بلوچی بسنده شده است و دوم، آثاری که پژوهشگرانِ سعی کرده­اند شرح­هایی دربارۀ متون جمع­آوری­شده از سوی خود یا دیگران، ارائه کنند. وجود و حضور چنین مختصات ارزشمندی سبب غنای ظرفیت­های تحقیقی این آثار شده است. این ظرفیت­ها در چهار محور اصلی جای می­گیرد که عبارت­اند از: داشتن توصیفات دقیق و انجام تحلیل تفسیری؛ توجه به عوامل و بسترهای شکل­گیری موضوعات مورد مطالعه؛ پرداختن به موضوعات به­منزلۀ جزئی از یک سازوکار کلی در فرهنگ؛ صورت دادن طبقه­بندی و ارائۀ مقولات و الگوهای معنایی. بر همین مبنا، در­نهایت و بر پایه بینشی مردم­شناختی، نوعی چشم­انداز ترسیم شد که با تکیه بر آن می­توان به شناخت عمیق­تری از ساختارهای ذهنی و اندیشگانی خالقان فرهنگ و ادبیات عامه بلوچی دست یافت..
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه سیستان و بلوچستان
دریافت: 1398/12/21 | پذیرش: 1399/4/7 | انتشار: 1399/7/10