دوره 7، شماره 28 - ( 1398 )                   جلد 7 شماره 28 صفحات 72-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Barati A, Ghaemi F, hassanabadi M, Yahaghi M J. Investigating templatic and epic propositions and their functions in story telling scrolls: the case study of wrestling. CFL 2019; 7 (28) :47-72
براتی علیرضا، قائمی فرزاد، حسن آبادی محمود، یاحقی محمد جعفر. بررسی گزاره‌های قالبی حماسی و کارکرد آن در طومار‌های نقالی (مطالعۀ موردی: رزم کشتی) . فرهنگ و ادبیات عامه. 1398; 7 (28) :47-72

1- دانشگاه فردوسی مشهد ، ar.barti11@gmail.com
2- عضو هیات علمی زبان و ادبیات فارسی داشگاه فردوسی مشهد
3- دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه سیستان و بلوچستان
4- استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد
نظریه فرمول شفاهی که از پژوهش‌های پری و لرد در آثار هومر شکل گرفت، در زبان­های بسیاری به­کار گرفته شد. در زبان فارسی نیز پژوهش­هایی در این حوزه در متون منثور عامیانه انجام شده ‌است که تمام این پژوهش‌ها به مسئله گزاره‌های قالبیِ عمومیِ آثار پرداخته‌اند. پژوهشگران خارجی بر اساس این دستاورد‌ها متون منظوم حماسی فارسی به­ویژه شاهنامه را محصول نقالی و شفاهی بنیاد دانسته‌اند. این مقاله با نگاهی تازه به طومار‌های نقالی به­عنوان متون حماسۀ شفاهی، علاوه بر معرفی گزاره‌های عمومی آن­ها، نوع دیگری از گزاره‌ها را با عنوان گزاره‌های قالبی حماسی با تمرکز بر رزم کشتی، در سه بخش الف) گزاره‌های بیانگر ورود به کشتی ب) گزاره‌های بیانگر آغاز کشتی ج) گزاره‌های بیانگر پایان کشتی معرفی‌کرده ‌است و کارکرد هر دسته را نیز تشریح می­کند. در­پایان، اثبات می‌کند که نقالان و راویان طومار‌ها گنجینه‌ای از این گزاره‌ها را در ذهن داشته‌اند و در زمان توصیف رزم‌ به­گونه‌ای خودکار و بدون اندیشه از آن بهره می‌برده‌اند. بنابراین، با استفاد از این روش و استخراج گزاره‌های به­کار رفته در انواع رزم‌ها، می‌توان به ساختار روایی حماسۀ شفاهی فارسی دست یافت.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات حماسی عامه
دریافت: 1398/2/31 | پذیرش: 1398/4/31 | انتشار: 1398/8/10