دوره 7، شماره 26 - ( 1398 )                   جلد 7 شماره 26 صفحات 100-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

sajjadi S M. The origin of the rituals of the Wooden Horse Show and the importance of the wedding ceremony and the presence of the horse in it. CFL 2019; 7 (26) :81-100
سجادی سید محسن. تحلیل آیین نمایشی اسب چوبی و بررسی منشأ آن. فرهنگ و ادبیات عامه. 1398; 7 (26) :81-100

دانشکده سینما تئاتر، دانشگاه هنر ، msajjadib@yahoo.com
عروسی و آیین­های آن همواره به­عنوان یک مسئله مورد توجه اهالی این سرزمین و
انسان­ها بوده است. اسب چوبی یکی از نمایش­های آیینی باستانی است که در بعضی نقاط فلات مرکزی و به­خصوص در خراسان در هنگام مراسم عروسی و جشن اجرا می­شده است؛ اما سبزوار از مراکز اصلی اجرای آن است. این آیین جنبۀ نمادین داشته است. در این پژوهش جنبه­های مختلفی از این آیین مورد بررسی قرار می­گیرد. اهمیت آیین عروسی و حضور اسب در این آیین چیست؟ در این تحقیق که به روش تحلیلی ـ توصیفی است ابتدا به آداب و شیوۀ برگزاری این آیین، روش ساخت این عروسک و اجزای آن پرداخته و سپس وجه نمایشی این آیین و حضور اسب در آیین­ها و اسطوره­ها و ادبیات و منشا آیین عروسی در اسطوره­ها بررسی می­شود. در بخش دیگر این پژوهش، پیشینه و منشأ آن واکاوی می­شود. ثبت این آیین و اینکه این مراسم کم­کم به فراموشی سپرده شده و از بین رفته است، ضرورت انجام این پژوهش را می­رساند. این مراسم اکنون در منطقۀ خراسان و روستای حسین­آباد آران و بیدگل دوباره احیا شده است. امید است بتوانیم در پژوهش حاضر، این مراسم آیینی و کهن را به هنردوستان معرفی کنیم و سبب آشنایی همگان با این آداب و رسوم شویم.
واژه‌های کلیدی: آیین عروسی، نمایش اسب چوبی، اسب
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسطوره شناسی