دوره 7، شماره 26 - ( 1398 )                   جلد 7 شماره 26 صفحات 174-149 | برگشت به فهرست نسخه ها

fatemeh S N O, kheirandish S M, paselari A. The aesthetics of southern Shervehs (Based on Fayez Dashtestani and Mahya Bastaki) . CFL 2019; 7 (26) :149-174
صادقی نقدعلی علیا فاطمه، خیراندیش سید مهدی، پاسلاری عبدالرحمان. زیبایی‌شناسی شرواهای جنوب (با تکیه بر شرواهای فایز دشتستانی و محیا بستکی). فرهنگ و ادبیات عامه. 1398; 7 (26) :149-174

1- استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور ، f.sadeghi1386@yahoo.com
2- دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور
3- کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور
یکی از ویژگی­های ذاتی ادبیات به­عنوان یک هنر، زیبایی است. عناصر برجستۀ موسیقایی، زبانی و تصویرساز با ایجاد هنجارگریزی سبب زیبایی شعر می‌شوند. شروا یکی از انواع ترانه‌های عامیانۀ رایج در جنوب کشور (هرمزگان، بوشهر) نیز از این قاعده مستثنا نیست. پژوهش حاضر با هدف معرفی هرچه بیشتر شرواها و نیز بررسی عناصر زیبایی‌آفرین در این گونه‌ از شعر، با رویکرد نقد بلاغی و به شیوۀ توصیفی ـ ‌تحلیلی انجام شده است. جامعۀ پژوهش، شروا‌های فایز دشتستانی و محیا بستکی، دو نمایندۀ اصلی شروه­سرایی در جنوب است که شروا­هایشان مشحون از عناصر زیبایی­ساز است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که دلیل اصلی ماندگاری این اشعار، افزون بر مضمون آن‌ها، مرهون مؤلفه‌های زیبایی‌شناسی این اشعار است که نشان از تسلط این دو شاعر بر مقولۀ شعر و شاعری دارد. این دو شروه‌سرا با استفاده از زبان ساده، واژگان مأنوس و بسامد چشمگیری از صنایع بیانی و بدیعی متناسب با بافت زبانی شعر، همچون تشبیه و استعاره­ توانسته­اند زیبایی را در شعر خود ایجاد کنند. زیبایی­های زبانی و ادبی که با بافت عاطفی شعر، محتوای آن و مخاطب عام آن هماهنگی کامل دارد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه جنوب
دریافت: 1397/11/23 | پذیرش: 1398/2/3 | انتشار: 1398/3/25