دوره 7، شماره 27 - ( 1398 )                   جلد 7 شماره 27 صفحات 96-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

keshavarzi S. Mythical Contents of Birds in Luri’s Myths. CFL 2019; 7 (27) :73-96
کشاورزی سودابه، تاج واردی زرین، رضایی دشت ارژنه محمود. بن مایه های اسطوره ای مربوط به پرندگان در افسانه های لری. فرهنگ و ادبیات عامه. 1398; 7 (27) :73-96

1- دانشجوی دکترا دانشگاه شیراز ، sodabehkeshavarzi@gmail.com
2- دانشگاه شیراز
یکی از لایه­های درخور پژوهش در قصه­های فولکلور، بررسی بن­مایۀ اساطیری مربوط به پرندگان در افسانه است. پرندگان از گذشته­های دور آن­قدر برای انسان اهمیت دارند که حتی در اساطیر اقوام و ملل مختلف نیز حضور داشته­اند. در این مقاله با روش تحلیل محتوا به بررسی بن­مایه­های اسطوره­ای پرندگان در افسانه­های لری پرداخته­ایم. منظور از افسانه­های لری، افسانه­هایی است که در استان­های لرنشین چهارمحال و بختیاری، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد گردآوری شده­اند. هدف از این پژوهش در وهلۀ نخست پی­بردن به خویشکاری­های پرندگان در افسانه­های لری و در مرحلۀ بعد نشان دادن تأثیرپذیری جایگاه پرندگان از باورهای اسطوره­ای است. در این جستار دلایل دگردیسی نقش­های برخی از پرندگان در افسانه­های لری در مقایسه با باورهای اساطیری بررسی شده است. نتایج به­دست آمده نشان می­دهد که از مجموع 140 افسانۀ لری در 48 افسانه پرندگانی همچون عقاب، سیمرغ، کلاغ، جغد، قو، کبوتر و گنجشک با خویشکاری­هایی مثبت لری حضور دارند که این مسئله می­تواند نشان­دهندۀ محبوبیت آن­ها در میان مردم باشد. همچنین گفتنی است که باورهای اساطیری، باورهای دینی و شرایط بومی نیز بر جایگاه و خویشکاری پرندگان تأثیر داشته ­است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1397/10/3 | پذیرش: 1398/4/1 | انتشار: 1398/6/24