دوره 3، شماره 6 - ( 1394 )                   جلد 3 شماره 6 صفحات 75-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezayati kishekhaleh M, Aliani F. The Color Displays in Southern Taleshi Folk Songs. CFL 2015; 3 (6) :43-75
رضایتی کیشه خاله محرم، آلیانی فرشته. جلوه‌های رنگ در ترانه‌های عامه تالشی جنوبی. فرهنگ و ادبیات عامه. 1394; 3 (6) :43-75

1- دانشگاه گیلان - دانشکده ادبیات وعلوم انسانی - گروه زبان وادبیات
2- کارشناس‌ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه گیلان
در روان­شناسی نوین، رنگ­ها یکی از معیارهای سنجش شخصیت‌ به­‌شمار می­آیند و می‌توانند منبع غنی و مفیدی برای خوانش­های ذهنی و تحلیل ویژگی­های روحیِ هر قوم و ملتی باشند. از بررسی روان­شناسی رنگ­های به­کار رفته در آثار مختلف ادبیِ هر ملت، می­توان به نکات ظریف و منحصر‌به­فردی از ویژگی‌های رفتاری آن‌ها دست یافت و از این طریق، پلی بین دانش روان­شناسی و ادبیات عامه ایجاد کرد. در این مقاله سعی داریم ضمن بررسی خصوصیات زیبایی­شناختی و هنری ترانه­های عاشقانه قوم تالش، به تحلیل رنگ­های آن براساس هشت رنگ کارکردی آزمایش ماکس لوشر بپردازیم تا از زبان سرایندگان گمنام این ترانه­ها به برخی از ویژگی­های روحی-روانی مردم منطقه پی‌ببریم. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی، و شیوه گردآوری اطلاعات، میدانی و‌ کتابخانه‌ای است. در این بررسی حدود 50 ترانه عاشقانه تالشی که در آن‌ها انواع رنگ به‌کار رفته- از پربسامدترین رنگ‌ها تا کمترین آن‌ها- تحلیل و بررسی شده‌اند. یافته‌های این پژوهش خصوصیات روحی-روانی مردم منطقه را در بروز اعتقاد و احساسات، فشارها­، حساسیت‌ها، ناکامی­ها، شادی­ها و ... نشان می­دهد.

دریافت: 1394/6/18 | پذیرش: 1394/6/18 | انتشار: 1394/8/1