دوره 4، شماره 11 - ( 1395 )                   جلد 4 شماره 11 صفحات 194-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rasmi A, Rasmi S. Comparison of father and son's battle in epic stories of "Rostam and Sohrab" and Koroglu and Kordouglu". CFL 2016; 4 (11) :175-194
رسمی عاتکه، رسمی سکینه. مقایسه نبرد پدر و پسر در داستان‌های «رستم و سهراب» و «کوراوغلو و کرداوغلو». فرهنگ و ادبیات عامه. 1395; 4 (11) :175-194

1- استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
2- دانشیار دانشگاه تبریز
یکی از راه‌های شناخت فرهنگ، اندیشه، ذوق، عاطفه، آرزوها، باورها و عقاید ملت‌ها تطبیق آثار ادبی زبان‌های مختلف است. در بررسی اساطیر جهان به افسانه‌هایی برمی‌خوریم که مضمون آن­ها نبرد پدر و پسر است. بعضی از این اسطوره‌ها به پدرکشی و بعضی دیگر به پسرکشی می‌انجامند؛ اما بخشی از آن‌ها مطابق با خواست مخاطبان داستان- که دوست دارند فرجامی نیکو برای قهرمان داستان رقم بخورد- طرح‌ریزی شده‌اند. وجود شباهت‌های زیاد بین این قبیل داستان‌ها سؤالی را مطرح می‌کند که آیا این مضمون، خاستگاه واحدی داشته یا داستان بومی هر کشور است. این مقاله به بررسی اسطورۀ «رستم و سهراب» و «کوراوغلو و کرداوغلو» - از حماسه ملل ترک زبان- می‌پردازد. صرف‌نظر از اختلافات جزئی که در آغاز و پایان داستان‌ها وجود دارد، درصد بالای تشابهات آن‌ها این ذهنیت را القا می‌کند که داستان «کوراوغلو و کرداوغلو» براساس شاهنامۀ فردوسی پرداخته شده است. نتایج حاصل از بررسی اشتراکات و تفاوت‌های موجود از نظر پیرنگ، تناظر شخصیت‌ها، انگیزه‌ها و کشمکش‌های موجود در دو داستان مؤید این ادعاست.

دریافت: 1394/8/19 | پذیرش: 1395/8/19 | انتشار: 1395/8/22