دوره 6، شماره 22 - ( 1397 )                   جلد 6 شماره 22 صفحات 257-233 | برگشت به فهرست نسخه ها

darvishalipur L, Rezvanian G, haghju S. The Role of Cultural Studies in Analysis of linguistic & topic in Argot Lexicons in Eight Decade. CFL 2018; 6 (22) :233-257
درویشعلی پور آستانه لیلا، رضوانیان قدسیه، حق جو سیاوش. نقش مطالعات فرهنگی (Cultural Studies) در تحلیل زبانی ـ موضوعی فرهنگ های زبان مخفی در دهه ی هشتاد. فرهنگ و ادبیات عامه. 1397; 6 (22) :233-257

1- دانشگاه مازندران
2- دانشگاه مازندران - دانشکده علوم انسانی و اجتماعی
شکل گیری هرگونه ی زبانی جدید ناشی از برآورده سازی نیاز انسانی است؛ در دهه ی هشتاد در گفتار روزمره ی مردم واژگان تیره و به اصطلاح مخفی/ اینترلاتی رواج یافت که تابوهای دینی، سیاسی و جنسیتی را هدف گرفت و با مسائل دنیای مدرن به شکل فراگیر در هم آمیخت. تبیین دلایل شکل گیری زبان مخفی، یافتن هواداران بسیار در فضاهای مجازی ؛ به ویژه جوانان و تحلیل موضوعی آن در مطالعات فرهنگی قابلیت بررسی و تحلیل دارد ؛ زیرا گرایش فرهنگ نویسی در زبان شناسی کاربردی تنها به داده های مدخلی درون فرهنگ نظر دارد و به زمینه های تاریخی، اجتماعی، سیاسی و ... متن توجهی نمی کند، اما مطالعات فرهنگی با رویکرد بینارشته ای و هم سنگ نگری زبان رسمی و عامیانه، فضا را برای رونمایی از این زبان در مجامع و نهادهای رسمی باز می کند. این مقاله می کوشد با روش تحلیل محتوا از نوع کیفی، پنج منبع از کتاب ها و فرهنگ هایی که بسامد لغات زبان مخفی در آن زیاد است را تحلیل زبانی – موضوعی می نماید. براساس یافته های پژوهش، گسترش اوقات فراغت، ورود فناوری اطلاعات، پیشرفت تکنولوژی و در پی آن امکان گمنام ماندن نویسندگان در فضاهای مجازی و گسترش ادبیات عامه پسند، نقش مهمی در شکل گیری و گسترش زبان مخفی در دهه ی هشتاد داشته است و فارغ از نگاه های سوگیرانه، بررسی علمی و افزودن برخی واژگان غیرتابویی زبان مخفی به زبان معیار می‌تواند به باروری و تقویت زبان فارسی کمک کند.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1396/10/1 | پذیرش: 1398/2/7 | انتشار: 1398/2/7