دوره 2، شماره 3 - ( 1393 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 24-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bagheri Hassan Kiadeh M, Heshmati M. Prediction and Astrology in the Middle Persion Texts. CFL 2014; 2 (3) :1-24
باقری حسن کیاده معصومه، حشمتی مهناز. پیشگویی و طالع‌بینی در متون ایرانی دورۀ میانه. فرهنگ و ادبیات عامه. 1393; 2 (3) :1-24

1- عضو هیات علمی/دانشگاه شهید باهنر کرمان
2- دانش آموخته/دانشگاه شهید باهنر
چکیده:   (11932 مشاهده)
باور به نیروی جادویی نهفته در اجزاء هستی امری است که تنها به بشر بدوی در دوران کهن متعلق نبوده است و انسان‌ها در طول تاریخ تا‌ به ‌امروز همواره به جانمندانگاری1 و طلسم2 معتقد بوده‌اند. از زمان‌های بسیار دور، انسان می‌پنداشته است بعضی از اجسام، حیوانات و اجرام سماوی قدرتی نهفته دارند؛ زیرا با دانش ناقص‌اش امکان شناخت قوانین علمی ‌حاکم بر جهان را نداشته است. لذا به‌ناچار برای توجیه یا یافتن علت و درمانی برای ناگواری‌های زندگی، یا مانع‌شدن از آن‌ها، باور به دخل و تصرف قدرت‌های ناشناختۀ جادویی بر زندگی روزمرهرا در ذهن خویشتن بارور ساخت و خود را به تطبیق امور ریز و درشت زندگی با چنان باورهایی ملزم کرد. در ایران باستان و درپی آن در ادیان ایران پیش از اسلام، مانند سایر ادیان بسیاری از باورهای خرافی زیر سایۀ دین، رنگ مشروعیت به خود گرفته بودند و باور بهتأثیرات ستاره‌ها و سیارات بر روزها و سال‌ها و انواع فال و طالع‌بینی امری متداول بوده و گاه به‌عنوان پاره‌ای از مناسک دینی ترویج می‌شده است. در این پژوهش با بررسی متون ایرانی دورۀ میانه، انواع پیشگویی بررسی خواهد شد، ازجمله پیشگویی به‌وسیلۀ الهامات، تأثیرات ستارگان و سیارات بر روزها و سال‌ها و باید و نبایدهای روزها، و متون فال و ‌طالع‌بینی برگرفته از کتاب خطی فالنامۀ زرتشتی شامل: فال اعداد 1-5، فالنامۀ جاماسب حکیم و فال انامل. بدین‌ترتیب، تأثیر شگرف باور به جادو در هر لحظه از زندگی مردم ایران پیش از اسلام مشخص می‌گردد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فرهنگ عامه
دریافت: 1392/12/19 | پذیرش: 1393/3/26 | انتشار: 1393/6/1